Fitneszmobil kalóriaégetőknek

2006.08.08. 19:20

Leteszteltük a Nokia új, sportoláshoz szánt mobilját: az 5500-ba a stopperen kívül lépés- és kalóriaszámlálót is építettek, két megapixeles kamerája van, képernyőjét megkocogtatva zenét is lejátszik. Viszont kissé vaskos, és elég hamar lemerül.

Igencsak régen, csaknem két évvel ezelőtt mutattuk be a finn gyártó előző strapabíró mobiltelefonját.  Míg az 5140-es típus egy kimondottan túrázáshoz szánt készülék - külső borítása gumiból és műanyagból készült -, addig a  Nokia legújabb készülékének extra funkcióit inkább futás vagy biciklizés közben lehet kihasználni.

Sportos elegancia

Az 5500 Sport elődjénél jóval szolidabb külsővel rendelkezik, nem csak túrabakancsos  felhasználáshoz ideális: az általunk kipróbált fekete-ezüst modell akár még egy zakó belső zsebéből  elővéve sem nyújt abszurd látványt. A készülékház nagyobbik része műanyagból készült, szerencsére azonban előlapját megerősítették egy rozsdamentes acélból készült kerettel, illetve az akkumulátor fedlapja is fémből van. Bár a csatlakozókat gumiajtók védik, a telefon nem dobhatjuk be egy lavór vízbe, csupán a fröccsenő víznek képes ellenállni. Ez utóbbit a múlt keddi kiadós vihar során ki is próbáltuk, de dobálni csak óvatosan mertük a kütyüt.

A telefon menüjében a képernyő alatt lévő, gyűrűformájú navigációs gombbal lehet mozogni, az "okézás" a középső gombbal lehetséges. A vezérlőgomb mellézsúfolták a tervezők az egyéb funkciók billentyűit: a menü- és törlés, illetve a hívásfogadó-, és megszakító gombokat. A telefon baloldalán a hangerőszabályzó és az adóvevő (push to talk) funkció gombja kapott helyet (ez itthon még nem minden szolgáltatónál érhető el), míg a jobboldalon a módválasztó billentyű található: ezt lenyomva lehet aktiválni a sportmódot, illetve a zenelejátszót. A mobil képernyőjének képminősége elég jó, ami a jónak mondható 208x208 pixeles felbontásnak, illetve a 256 ezer színárnyalatnak köszönhető, bár a menü betűi elég aprók, s nem tudtuk nagyobbra állítani méretüket.

Kopp-kopp: szól a zene

A sportmobil belső memóriája 64 megabájt, de mellékelnek hozzá egy 64 megabájtos mini-SD memóriakártyát és USB-s adatkábelt is. A zeneszámok felmásolása elég egyszer, s a készülékre néhány kevéssé ismert előadó elekronikus zenéit is feltöltötték gyárilag.  Természetesen a legjobb hangminőség a telefon alapcsomagjában lévő headsettel érhető el (ez is sportos, "fülrögzítős változat"), de akár a beépített hangszórón is elfogadható minőségben szóltak a zeneszámok. Pozitívum, hogy az 5500-hoz olyan adaptert adnak, amelybe bármilyen minijack-aljzatú hangeszközt be lehet dugni, akár hangszórót vagy a meglévő hifi-fülhallgatót is, a minőségre így nem lehet panasz, s persze a rádió sem maradt ki a mobilból.

Forrás: [origo]

A készülék menüjéből kétféle, rendkívül egyszerű módon lehet elérni a zenefunkciót: a jobboldali gomb lenyomásával (a navigációs billentyű háttérvilágítása ekkor zöldre vált), vagy egyszerűen úgy, hogy kétszer határozottan rákoppintunk a képernyőre - ez a szolgáltatás egyébként kikapcsolható.

Égessük a kalóriát

Nem véletlenül nevezik a készüléket sportmobilnak, egyedi funkciója ugyanis tulajdonosa fitten tartásában segédkezik. Sportmódba a jobboldali gomb lenyomásával lehet állítani a telefont, a képernyő és a navigáló gomb háttérvilágítása ilyenkor vörös színűre áll át. Az első indításkor meg kell adni a használó általános fizikai paramétereit, magasságát, tömegét, erőnlétét. Ezt követően ötféle tevékenységet lehet kiválasztani: sétálást, futást, biciklizést, evezést és lépcsőzést. Az előbbi edzésmódok elvégzését a készülékbe épített edzéstervező segíti, ebben meg lehet adni, mely napokon kíván a tulajdonos testének karbantartásával foglalkozni, s a fentiek közül melyik tevékenységnek hódol.

Külön naptárban lehet áttekinteni, mely napokon hány percet, s milyen távot futott vagy biciklizett az ember, s akát teljes havi edzéstervet is képes készíteni. A mobil edzés közben is képes információkat megjeleníteni: például a megtett távot, a lépések számát, vagy az elégetett kalória mennyiségét. Tesztelőnk a biciklis funkciót próbálta ki, ennek használata során azonban a sportmobil meglehetősen pontatlanul mért: 3 kilométer megtétele után 600 métert mutatott, emellett statisztikája szerint kerékpárosunk sosem ment gyorsabban 2-3 kilométer/óránál.

Mivel az 5500 képes kezelni Bluetooth vezeték nélküli adatátvitelt használó GPS-t, egy külső navigációs egység megvásárlásával bizonyára javítani lehet a pontosságot. A sétálás közben aktivált lépésszámláló ha nem is teljesen pontos, de nagyjából reális értékeket mutatott tesztjeink során.

Forrás: [origo]

Hallgatható sms-ek

Hasznos lehetőség, hogy a sportfunkció használatakor elő sem kell venni a telefont a részadatok megismeréséhez: egy gombnyomással felolvassa a készülék a megtett távot, a sebességet és hasonló információkat. Ez a szolgáltatás az sms-üzenetek esetében is elérhető, sajnos azonban egyelőre nem támogatja a magyar nyelvet. Az angolul írt sms-eket a szoftveres beszédszintetizátor meglepően élethűen olvasta fel, a magyarral értelemszerűen egyáltalán nem boldogult - de a gyártó ígérete szerint honosított verzió is készül majd a programból.

Jópofa megoldás, hogy az 5500-t a Nokia olyan játékszoftverrel szállítja, amely képes kihasználni a telefonba épített mozgásérzékelőt - hasonló megoldással többek közt a Siemens SX1-esben találkozhattunk. A játékban egy golyót kell egy pályán helyére gurítanunk, a vezérlés kizárólag a telefon megfelelő irányba döntésével történik.

Végszó

Bár az új típust hivatalosan még nem forgalmazzák itthon, a Nokia sportmobilja 80-100 ezer forint körüli áron néhány boltban már kapható kártyafüggetlenül. Az 5500 telefon előnyei közé tartozik a strapabíró kivitel mellett a jó minőségű képernyő, illetve a gyors működés. Nem voltunk elégedettek viszont akkumulátorának teljesítményével: a készülék két-három nap alatt nem túl intenzív használat mellett is lemerült. Sétánál és futásnál nagyjából helyes értéket mutatott a telefon mozgásérzékelője, a biciklizés során viszont teljesen fals értéket mértünk vele, ehhez a tevékenységhez érdemes tehát külső GPS-egységet venni a mobilhoz, ami további 20-30 ezer forintot kóstál. Az sms-felolvasó funkció nagyon hasznos lenne, de amíg nem próbáltuk a magyar változatot, nyilatkozni sem tudunk róla.