Tegnap óta minden alma-logóval ellátott gépben Intel processzor ketyeg, és a cég fellebbentette a fátylat új operációs rendszeréről is, amely szerintük valósággal gúnyt űz a Windows Vistából.

A Macintosh számítógépeiről ismert amerikai cég hétfőn San Francisco-i fejlesztői fórumán mutatta be új termékeit. Az idei WWDC-n Steve Jobs, az Apple első embere a cég két utolsó IBM processzorral szerelt számítógépének új, Intel lapkával szerelt változatait hozta el a közönségnek, amivel befejeződött az új platformra való átállás.

Eddig minden szép és jó

Az Apple viszont nem lenne Apple saját operációs rendszere, az OS X nélkül, amelynek új változata, mint megtudhattuk, tavasszal jelenik majd meg Leopard néven. A Windowszal közös platformnak köszönhetően pedig élesedik a verseny, az Apple vezetői viszont azt hangoztatták: a Leopard kenterbe veri a szintén jövőre megjelenő Vistát.

Steve Jobs az új vas és az új szoftverek bemutatása előtt eldicsekedett az Apple növekvő eladási adataival: a cég piaci részesedése ugyanis 15 százalékkal nőtt az előző negyedévben, és az újonnan eladott gépek háromnegyede már Intel-alapú. Jobs különösen büszke volt a notebook-szegmens piaci részesedésében elért növekedésre, amely 6-ról 12 százalékra nőtt (gyanítjuk, főleg a tengerentúli eladásoknak köszönhetően). A cégnek tehát, úgy tűnik, bejött a platformváltás és az új modellekhez kapcsolódó, csipkelődő reklámkampány.

Forrás: [origo]

Viszlát, IBM!

Mint már említettük, az inteles modellválaszték tegnap este lett teljes. Az elsősorban fejlesztőknek szánt asztali munkaállomást, a Power Mac G5-öt, mint kiderült, a nem túl szellemes elnevezésű Mac Pro (nem tévesztendő össze a MacBook Pro noteszgéppel) modell váltja fel. A gép külsőre csaknem megegyezik elődjével, az ezüstös gépház azonban teljesen eltérő hardvert takar. A legerősebb Power Mac eddig is kétmagos processzorral működött, ezt tehát illett megduplázni a legújabb Intel-lapkákkal, így az összes gépbe két darab is kerül az Intel Xeon 5100 nevű, két processzormagot tartalmazó 2, 2,6, vagy 3 gigahertzen működő lapkájából.

Forrás: [origo]
Mac Pro: külsőre akár a Power Mac

A gyártó ígérete szerint az új modell a korábbi, IBM-processzoros erőgéphez képest is másfél-kétszeres teljesítményt biztosít. Mivel az új Mac Pro asztali gépek kisebb méretű hűtéssel szerelik, akár négy merevlemezzel, vagyis 2 terabájtnyi háttértárral és 16 gigabájt memóriával, de akár négy darab izmos videokártyával is fel lehet szerelni őket.

Az elmúlt 210 nap
Az Apple kevesebb, mint egy év alatt fejezte be az Intel-platformra való átálást - mondta el Steve Jobs tegnap. A gyártó januárban mutatta be első, már nem IBM processzorral szerelt számítógépeit, az iMacet és a MacBook Prót, tavasszal a Mac miniben és az iBookban cserélt szívet, és nyáron hozták ki az oktatási célra szánt, "fapados" eMac új változatát. A most bemutatott modellekkel együtt az átállás összesen 210 napig tartott.

Azamerikai cég azért kényszerült a közel egy évtizeden át favorizált, ám a hagyományos PC-processzoroktól eltérő felépítésű IBM PowerPC lapkákról az Intel standard chipjeire, mert azok fejlesztése megtorpant, ezáltal a Macek teljesítménybeli hátrányba kerültek versenytársakkal szemben. Az újfajta processzorok eltérő felépítése miatt viszont a korábbi hardverre írt programok vagy lassan, vagy nem is indulnak el az inteles gépeken, ezért a cégnek emulátorral (Rosetta), a fejlesztőknek pedig mindkét platformon futó (Universal) alkalmazásokkal kellett előrukkolniuk.

Az USA-ban már hétfőtől kapható típus 2500 dolláros, azaz több mint félmillió forintba kerülő alapváltozatát 2,6 gigahertzes Xeon processzorral, 1 gigabájt rendszermemóriával, 250 gigabájtos merevlemezzel, valamint egy 256 megabájt videomemóriás Nvidia GeForce 7300 GT grafikus kártyával, illetve DVD-íróval szállítja az Apple. Mivel immár közös a platform, elkerülhetetlen volt az összehasonlítás: egy ugyanilyen konfigurációjó Dell ezer dollárral drágább az Apple gépénél, hangzott el a bemutatón. Ugyancsak hétfőn debütált a cég egyetlen olyan számítógépének új változata is, amely nem laptop, és nem is asztali PC: a 3 ezer dolláros indulóárú Xserve egy szerverszekrénybe szerelhető hálózati kiszolgáló, melynek ugyancsak az Intel lapkája képezi a szívét.

A Windows csak gyenge másolat?

Az Apple-felhasználók által talán legjobban várt újítás az új operációs rendszer, a Leopard - lesz, mivel erre tavaszi még várni kell. A cég vezetői most is csak egy kis előzetes ízelítőt adtak OS X következő változatáról, az indoklás szerint azért, nehogy a Microsoft ellopja az újításokat. A szoftveres bemutató ugyanis azzal kezdődött, hogy Jobs és kollégái a Windows fejlesztőin gúnyolódtak, azt hangoztatva: Redmond csak másolni képes.

Az Apple öt változatot hozott ki az OS X-ből az elmúlt öv évben, és tavasszal szállítja a következőt - büszkélkedett Steve Jobs. "De mit csinált mindez idő alatt a versenytársunk?" - tette fel a kérdést a cég első embere, amit meg is válaszolt: az elmúlt öt évben csak a Windows Vistán dolgoztak, és arra költöttek évi ötmillárd dollárnyi fejlesztés forrást, hogy az Apple-t és a Google-t utánozzák. Jobsék szerint a Vista kinézetétől kezdve a Microsoft mindenben az Apple megoldásait kopírozza: a még el sem készült WinFS-fájlrendszer az OS X keresőjét, a Spotlight-ot próbálja behozni, 7-es Explorer RSS-kezelését a Safari böngészőről koppintották, a Windows Mail pedig külsejében is az Apple Mail ügyetlen másolata.

Időgép és látványos apróságok

Forrás: EPA
Leopard-bemutató: most szinte csak a látványról szólt

Az Apple a versenytársnak való odamondogatás után a Leopard tíz újítását mutatta be ízelítőként, amelyek technológiai hátteréről egyelőre nem árultak el sokat. A legfontosabbak közé tartozik a Time Machine (Időgép), amely a gépen található fájlok automatikus mentését és visszaállítását teszi lehetővé. A felhasználó ennek segítségével tetszőleges időpontra mehet vissza az időben, és állíthatja vissza a gép winchesterének tartalmát. Az újítást a cég azért vezette be, mert, mint bebizonyosodott, csak a felhasználók elenyésző része végez magától rendszeres adatmentést - ezt pedig az "időgép" teljesen feleslegesség teszi. (A megoldás ezúttal nagyban hasonlít a Windows automatikus rendszervisszaállítási funkciójára, legalábbis lényegét tekintve.)

A Leopárd mások nagy újításaként mutatták be a Spaces (Terek) névre keresztelt megoldást is, amellyel a felhasználó külön virtuális munkaasztalokra csoportosíthatja a szoftvereket. Ez sem új technológia, hiszen például a Linux-felhasználóknak régi ismerőse lehet. A további újdonságok közé tartozik többek közt az is, hogy videochat közben slide-showt és videókat is meg lehet mutatni a beszélgetőpartnereknek. A levelezőprogramot látványos hátterekkel és grafikai elemekkel turbózták fel - kérdés, ki szeret majd csiricsáré, kiszínezett, képekkel telepakolt e-maileket küldözgetni -, a Spotlight pedig már nem csak a felhasználó saját gépén, hanem a hálózaton is keres.

Elmaradt a nagy durranás

Technológiai szempontból jelentős, de csak a profi felhasználókat érintő változás, hogy a Leopard teljes egészében 64 bites lesz, vagyis natívan támogatja az újfajta processzor-architektúrára írt szoftvereket, és már benne lesz a Windows-telepítést lehetővé tévő Boot Camp alkalmazás továbbfejlesztett változata is. Mindezekkel együtt azonban az Apple-felhasználók által várt "nagy durranás" elmaradt: a cég épp hogy csak fellebbentette a fátylat a Vista-riválisnak szánt Leopardról, és valóban forradalmi újításokról nem esett szó, inkább csak az egyszeri fogyasztóknak szánt látványosságokról. A bemutató inkább azt sugallta, hogy az Apple a nagy ugrás helyett inkább csak magabiztosan halad tovább, és harcol - immár nyílt sisakkal - a Windowsos PC-felhasználók elhódításáért.