A digitális fotók színezésére használható Recolored szoftver olyan, mint egy kifestőkönyv, és nem is igényel nagyobb kézügyességet, mint egy hároméves gyermeké. Elég néhány nagyvonalú ecsetvonás és a színtelen képből máris színes lesz.

A Recolored egyelőre még béta állapotban van, de néhány fennakadástól eltekintve így sem okozhat gondot a használata. Az alig néhány megabájtos programocska gyors módszert kínál a fekete-fehér fotók színezésére. A fotók lehetnek akár szkennelt, régi fotográfiák a nagymama sublótjából, vagy fekete-fehérben elkattintott, de színek után vágyakozó digitális felvételek. Alkalmas lehet színes felvételek felturbózására, vagy színeinek megváltoztatására is.

 

Forrás: [origo]

A program kezelőfelülete egyszerű, lényegében a felső ikonsorra érdemes koncentrálni. Ezek közül a fájl megnyitására, mentésére, valamint az előző lépés visszavonására és újra alkalmazására szolgáló, első négy ikon bárki számára ismerős lehet. Ha máshonnan nem, hát szövegszerkesztőkből ismert az ezeket követő öt ikon is, amelyekkel a képek másolása és beszúrása, valamint a munkaterületen való elrendezése végezhető. Sokkal érdekesebb az utolsó hét eszköz ikonja. A Recoloredben ezek lesznek legtöbbször használva:

Brush Tool: Az ecset eszköz a B billentyű lenyomásával is aktiválható, segítségével jelölhetők ki a kép színterületei. A jobb oldali színpalettáról kiválasztott szín az ecset segítségével festhető a képre. A festett vonal alatti terület azt a színt kapja majd, amely rá lett festve. Nem szükséges a teljes területet a kívánt színre festeni, csupán vázlatosan "rákanyarítani" a színt. Később a megfelelő technikáról még lesz szó. Az ecset eszköz tulajdonságai az ikonsor alatt jelennek meg. A Size opciónál adható meg a festett vonal vastagsága, a Shape pedig a vonás alakját (lekerekített, szögletes) befolyásolja.

Forrás: [origo]

Eraser Tool: A radír eszközzel az ecsettel előzőleg lefestett vonalak törölhetők. A képre nincs hatással, részleteket nem töröl róla, csupán a kijelölt színt lehet törölni a fotóról. Előhívható az E billentyű lenyomásával is. Opciói ugyanazok, mint az ecset eszköznél, Size (méret) és Shape(alak).

Eyedropper Tool: A szemcseppentővel színmintát vehetünk az adott fotó eredeti színeiről, vagy akár egy másik fotóról is. Egyszerűen a fotó kívánt pontjára kell kattintani, és máris dolgozhatunk a mintául vett színnel. Az aktuális munkaszín mindig a jobb oldali színpaletta alatt látszik (FG - Foreground Color). Ez a bal egérgomb lenyomásával vihető fel a képre. A jobb egérgombbal a BG-vel (Background Color) jelzett szín lesz festhető. A szemcseppentő az I gyorsbillentyűvel is előhívható.

Color Replacer: Ezzel az eszközzel másikra cserélhető egy, már képre festett szín. Egyszerűen újat választva, akár a palettán rákattintva, akár az előbb bemutatott szemcseppentőt használva, majd CTRL+bal egérkattintással a régi színre kattintva megtörténik a csere. Sajnos a béta változat apró hibája, hogy cserekor nem látszik az új szín, csak valamilyen más eszköz használata után.

Zoom Tool: A zoom eszköz jól ismert minden képszerkesztő számára. Átméretezhető vele a fotó a munkafelületen. Bal egérgombbal nagyobb, jobb egérgombbal kisebb lesz a kép. Természetesen a fotó eredeti méretére nem lesz hatással a nagyítás, csak közelebb hozhatók a részletei, így pontosabban bejelölhetők a színezett területek.

Hand Tool: Legalább olyan elterjedt eszköz, mint a Zoom tool. Egy nagyobb fotó elhúzására, átpozicionálására használható. A H billentyűvel is előhívható.

Colorize: A program legfontosabb ikonja. Ezzel adható ki a parancs a kép színezésének megkezdésére, miután kijelöltük a színterületeket. Aktiválható a C billentyűvel is.

A szoftver gyakorlati működése jól látszik az első képen. Ha valaki az eget szeretné kékre színezni, akkor egy másik fotóról, vagy a jobb színpalettáról kiválasztja a megfelelőnek vélt kék színt, majd az ecset eszközzel nagy vonalakban bejelöli a képen azokat a területeket, amelyek az éghez tartoznak. Nincs szükség az egész ég kézi színezésére! Éppen ez a lényege a programnak. Ezután például a háztetők cserepeihez egy új (bordó) színre lesz szükség, amellyel ismét bejelölhető a megfelelő terület, és így tovább.

Célszerű sok árnyalatot, sok színt használni, mert sokkal valósághűbb lesz a végeredmény. Akár egy homogénnek ítélt területen is - például ég - használható ugyanabból a színből több árnyalat. Amennyiben eltérő árnyalatokra van szükség egy homogénebb felületen, egymás mellé kell vonalakat festeni, akár egészen közel, de ne keresztezzék egymást, ahogy a felső kép egének jobb oldalán látható! Ilyen esetben nem jön létre szép átmenet, a két szín nem "mosódik" át egymásba.

Akár egy egyszínű virág szirmaihoz, vagy egy emberi arc bőrszínének természetes visszaadásához is használható tucatnyi árnyalat ugyanabból a színből. A hatás sokkal valósághűbb lesz, mint az egész képhez mindössze 4-5 színt használva. Ha befejeződött egy színterület festése, a palettára kattintva másik szín választható!

Nagyon apró részleteknél jól jön a zoom eszköz. A kép akár 3000%-ra is nagyítható, így pixelenként is színezhetők a kis területek. Ilyenkor érdemes 1-2 képpont vastagságú ecsetet használni. Alapszabály, hogy minél részletesebb területek vannak színezve, minél több árnyalattal, a végső kép annál valósághűbb lesz. Még egy jó tanács: a pasztell színek sokkal természetesebb végeredményt adnak, mint az élénk színkavalkád. Persze, ha az a cél, hogy minden "meseszerű" legyen, akkor az élénkpiros és a neonzöld nyújt vigaszt. Ellenkező esetben viszont a visszafogottabb, halványabb, vagy szürkés színektől lesz szép az eredmény. A megfelelő színek kiválasztásához nagy segítség a színpaletta alatti minták használata. Megtalálható itt az emberi bőr, haj, ajkak, szemszín megannyi árnyalata, mint ahogy a különféle vízszínek, növényzet, kő, vagy mesterséges anyagok színei.

Forrás: [origo]

A Recolored jól hasznosítható tulajdonsága az ecsetvonások másolása. Sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a munkát, ha több, hasonló kép színezése a feladat. Adott mondjuk több tájkép ugyanabból a szögből fényképezve. Ez esetben elég csupán az első fotó színterületeit bejelölni, majd az Edit/Copy Strokes paranccsal kimásolni. A következő képen már csak az Edit/Paste Strokes menüpontra lesz szükség és esetleg némi igazításra a radír és ecset eszközzel és kész a kijelölés. A munkafolyamat projekt fájlként (.rcl) is kimenthető a programból, így később visszahívva folytatható, finomítható a szerkesztés. 

Forrás: [origo]

A kijelölések elkészülte után nincs más dolga a felhasználónak, mint a Colorize parancs kiadása, aminek hatására megkezdődik a színezés. Ez a beállításoktól és a kép méretétől függően hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe. Nincs különösebb hatással a sebességre, hogy mennyi szín van kijelölve, annál inkább számít viszont az Edit/Options/Colorization menüpont beállítása. Fast beállítás lényegesen gyorsabb, viszont kevésbé pontos a végeredmény. A Slow opció ezzel szemben lassú színezési eljárást jelent, sokkal jobb eredménnyel.

Forrás: [origo]

Az iménti kép persze még csiszolásra szorul, de csupán néhány percet vett igénybe a színek kijelölése és a színezés. A végeredmény elfogadhatónak mondható, főleg egy félautomata szoftvertől. Az említett "csiszolásra" megteszi szinte bármilyen fotószerkesztő szoftver. Egy kis Auto Contrast, némi színállítás és gyökeres változások idézhetők elő. A túl erős színek telítettségének visszavételével, illetve a gyengék erősítésével még hatásosabb fotó készíthető.

Forrás: [origo]

Sajnos a program béta változata egy-két alkalommal lefagyott. Ez főként akkor következett be, ha a Colorize folyamatot megszakítottuk, ettől függetlenül azonban jól használható volt a szoftver. A következő részben kiderül majd miként teljesít a Recolored a színes képek világában.

B.P.
(www.digiretus.hu)