Még a mobiltelefon-előlapokat is hamisítják

2006.08.11. 12:12

Csak ebben az évben több mint hárommillió forintnyi olyan hamis árut foglaltak le a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai melyek számítástechnikai termékekből, alkatrészekből vagy adathordozókból álltak.

2006 első félévében több mint 9 ezer darab számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai hamis termék került a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szellemi tulajdonvédelmi osztályának raktáraiba. Mobiltelefon-alkatrészek, CD-n és DVD-n illegálisan terjesztett filmek, zenék, szoftverek, valamint kevés Playstation játék - ezekből tevődött össze az a 3 120 ezer forint, amit a vámőrség nyomozói kárértékként tüntettek fel.

A 3 milliós tétel is csak ezreléke az egésznek

Almási Gyula, az osztály vezetője elmondta: ezek az adatok csak a VPOP vámterülettel foglalkozó munkatársainak eredményességét mutatják - a bűnügyi osztály által lefoglalt termékek ebbe a körbe nem tartoznak bele. Míg a vámterületen dolgozók például az elvámolás során szűrhetik ki a hamis termékeket, a bűnügyi munkatársakra akkor hárul feladat, ha kiderül: a határon megfogott termékeket szervezetten gyártják, vagy terjesztik az országban.

Forrás: Vám- és Pénzügyőrség
Hamisítóműhely felszerelése

A vámterület által 2006. első felében lefoglalt összesen több mint hárommillió forintnyi számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai termék alig több mint egy ezreléke az összes hamisított terméknek. Csak idén, összesen több, mint 1,8 milliárdnyi értékben foglaltak le hamisított vagy csempészett termékeket - a tusfürdőtől kezdve a szelepzáróig - és ezek közt volt a néhány milliós számítástechnikai eszköz vagy kiegészítő.

Hamisítják a processzort és a routereket is

Külföldön jellegzetes hamisítási módszer, amikor kifejezetten rossz minőségű processzorokról lekaparják az eredeti logót és márkás jelzést biggyesztenek rá, majd márkás termékként hozzák forgalomba - de ugyanez ma már előfordul routerekkel is. Ilyen hamis eszközöket Magyarországon még nem találtak a vámosok, de már felkészítették őket arra, hogy meg tudják különböztetni a valódi termékeket a balkézről valóktól.

Szintén speciális a mobiltelefon-kiegészítők helyzete: a Nokia készülékek előlapjai - de persze maga a készülék is - védettek, annak formája, a dizájn csak a gyártó engedélyével használható fel. Ilyen gyengébb minőségű ál-Nokia kiegészítőkből is sokat lefoglaltak a pénzügyőrök.

Almási Gyula emlékeztetett: nemzetközi statisztikák szerint a  világkereskedelem vérkeringésében megforduló árucikkek 5-7 százaléka lehet hamis. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a hamis - rossz minőségű, balesetveszélyes - termékek aránya ennél jóval magasabb lehet, ám forgalomba kerülnek. Az egyes országok hatóságai csak egy részét tudják lefoglalni ezeknek a termékeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK