Megtaláltuk a korábbi cikkünkből kimaradt tömegközlekedési szimulátorokat: olvasóink segítségével ráleltünk egy szlovák troliszimulátorra, PC-nken vezettük a ráckevei HÉV-et, kipróbáltuk a Combino villamost, és bejártuk a készülő négyes metró vonalát is virtuálisan.

Ez a hét az addiktív közlekedésszimulátorok jegyében telt el: legutóbbi cikkünkben olyan tömegközlekedési szimulátorokat mutattunk be, melyekkel akár a budapesti metró vonalait, a 2-es villamos pár megállóját lehet bejárni, illetve a 7-es busz volánja mögé is beülhetünk. Olvasóink visszajelzései nyomán - köszönjük a leveleket - végül egy trolibuszos programot is felleltünk, illetve azt is megtudtuk, miként lehet bejárni a még nem létező 4-es metró állomásait, vagy beülni egy Combino villamos vezetőfülkéjébe virtuálisan.

A SimTr nevű troliszimulátor szlovák fejlesztés, de magyar nyelvű honlappal is rendelkezik. Sajnos a programmal sok rossz, és kevés jó tapasztalatot szereztünk. A játékot valószínűleg már nem fejlesztik, legalábbis a készítő honlapja, valamint a hazai rajongói oldal is utoljára több mint másfél éve frissült - nincsenek illúziónk a folytatást illetően.

Maga a játék irányítása talán egy fokkal felhasználóbarátabb, mint a korábban ajánlott Virtual Bus: menüből választhatjuk ki, hogy melyik trolival akarunk utazni, van a programon belül is instrukció az irányítással kapcsolatban. Ugyanakkor a játék közben semmilyen hangot nem hallani, és a trolik ajtajai sem nyílnak csukódnak - ezzel a játékélmény szinte a töredékére zsugorodik.

Forrás: [origo]
Nem téglatest, 74-es troli

Úgyszintén a program hátrányai közé soroltuk, hogy a trolik gyorsulása a legkevésbé sem életszerű. Köztudott, hogy az elektromotorok sajátosságai miatt a trolibuszok igen jól gyorsulnak (aki nem ért hozzá, az is tapasztalhatja a 75-ös, 79-es trolin a Dózsa György úton), ám a játékban két megálló közt jó, ha 35-45 kilométer/órás sebességig lehet meghajtani a trolikat (a végsebesség pedig 61 km/h). Egyetlenegy - nem is túl bonyolult - pályát találtunk - igaz, a járművek választéka elég bőséges - bár virtuális modellük nem túl élethű. Ugyan szinte csak szlovák városok trolibuszai közt lehet válogatni, de egy öreg - Ziu típusú - trolit is találtunk, méghozzá épp a budapesti 74-es vonalán közlekedőt.

Határozottan tetszett viszont, hogy a trolik irányítása sokkal könnyebb, mint a Virtual Bus buszaié: megmagyarázhatatlan, de még csuklós trolival is szép ívű kanyarokat tudtunk venni - szembern a Vbus örökké "padkázó" buszaival. Szintén nagyon életszerű az áramszedők mozgása: a program fejlesztője valószínűleg ezzel bíbelődhetett a legtöbbet, s végül a lelkesedés előbb fogyott el, mint hogy az ajtók nyithatóvá, a játék pedig hallhatóvá vált volna. Összességében a játékélmény a töredéke a Virtual Busénak; persze egyszer ki lehet próbálni a programot, de alapjában véve sajnos feledhető...

Forrás: [origo]


Próbaút a 4-es metrón

Az elmúlt hét folyamán sok tapasztalatot szereztünk a korábbi cikkünkben már bemutatott, japán fejlesztésű BVE  vonatszimulátorral. Miután a sárga, kék és piros metró vonalait bejártuk, az érdekesség kedvéért letöltöttük  az építés alatt álló 4-es vonal virtuális pályáját is. A félkész kiegészítőn a (majdani) megállók nevei szerepelnek, és az alagút vonalvezetése is  realisztikusnak tűnik. Persze mivel a a 4-es metró még nem épült meg, az állomásokat sem lehetett lemodellezni, ezért mindegyik megállóhelyen gyakorlatilag ugyanaz a látvány fogadja a játékost, s persze hiányzik ezek neveinek bemondása is: ennek rögzítéséhez még jópár évet várniuk kell a készítőknek.

Combinóval a Dunaparton

Bár a különböző műszaki problémák miatt a körúton nem járhatnak az új Combino villamosok, a BVE játékban ezt is ki lehet próbálni egy letölthető kiegészítővel - igaz, ennek használatához már bele kell piszkálni a program fájljaiba, melyhez itt található segítség.

Forrás: [origo]
PC-n hasít a Combino

A virtuális Combino villamos műszerfala kissé pixeles, viszont mozog rajta a gyorsítókar, villlognak a lámpái, s a hangok is stimmelnek. Később egyébként a hannoveri tujákat és egy Tátra villamost is teszteltünk a 2-es vonalon, egy ős-kisföldalattit pedig az Oktogonnál. Letölthető még a játékhoz a ráckevei HÉV útvonala, illetve a megfelelő szerelvény is hozzá, telepítésük is elég egyszerű. A hangok, illetve a vonat kivitelezése elég jó, viszont  a pálya jóval kevésbé élethű, mint a 2-es villamos korábban már bemutatott virtuális vonala.

Forrás: [origo]
HÉV: indulás a Közvágóhídról

Lassú fejlődés

Bár egy sor érdekes kiegészítő elérhető a BVE szimulátorhoz, azért a programnak még van hová fejlődnie. Némileg rossz előjel, hogy a játékból nagyon rég jelent már meg friss verzió, ráadásul a 4-es változat nagy felbontáson való futtatásához elég izmos PC-re van szükség - noha a grafika színvonala ezt kevéssé indokolja.

Tovább nehezítette dolgunkat, hogy az új verziót csak akkor tudtuk futtatni, ha a Windows XP területi és nyelvi beállításait angolra állítottuk - ráadásul sok kiegészítő csak a régi 2.6-os verzióval volt hajlandó működni -  remélhetőleg előbb-utóbb ezeket a hibákat is orvosolják majd a fejlesztők.