Az unió ragaszkodik a német szélessávú közmű megnyitásához

2006.08.21. 14:59
Az Európai Bizottság szilárdan ragaszkodik ahhoz, hogy Németországban a Deutsche Telekom nyissa meg a szélessávú VDSL-internethálózatot a versenytársaknak, vagyis ezt a szolgáltatást ne vegyék ki a szövetségi távközlési hálózatellenőrző hatóság ellenőrzése alól.

Brüsszelben támogatják a német hatóság piacnyitási tervét. Múlt hétvégi sajtójelentések szerint a német hatóság meg akarja nyitni a Deutsche Telekom nagysebességű hálózatát a versenytársak előtt. A Wirtschaftswoche akkori híre szerint az erről szóló tervezet már útban volt az Európai Bizottsághoz. A bizottság hétfőre, augusztus 21-re ígér választ a levélre, amelyben szabályozási javaslatot tesz a németeknek.

ADSL - VDSL
Az ADSL-ből (Asymmetric Digital Subscriber Line - asszimmetrikus digitális előfizetői vonal) alkotott rövidités a Very high bit-rate Digital Subscriber Line-t, azaz a nagyon nagy sebességű digitális előfizetői vonalat jelöli. Az ADSL másodpercenként legfeljebb 8 megabites letöltési, és másfél megabites feltöltési sebességre képes (kis trükközéssel ez az érték duplázható), addig a VDSL 52 és 26 Mb/s sávszélességet ígér.

Ha a hálózatot valóban megnyitnák, ezzel a távközlési hatóság keresztülhúzná a Deutsche Telekom számításait atekintetben, hogy az újonnan kiépített, 3 milliárd eurós nagysebességű hálózatban versenytársak nélküli "úttörő nyereséghez" jusson. Korábban a DT többször hangsúlyozta: leállítja beruházásait, ha a hálózatot a konkurenciának is megnyitják.

A legnagyobb vesztes a DT

A cég által 50 német nagyvárosban tervezett, úgynevezett VDSL-hálózat a hagyományos DSL-hozzáférésnél mintegy ötvenszer gyorsabb, ezzel a televízió, a telefon és az internet egyetlen csatlakozással  használható. Az uniós távközlési biztos az ellenőrizetlen DSL-hálózatban újabb monopolhelyzet kialakulásának veszélyét látja. Az Európai Bizottság egyik jelentése szerint azonban a Deutsche Telekom a szélessávú szolgáltatásban az idén januárig eltelt egy évben erősen vesztett piaci pozíciójából: 80,4 százalékról részesedése 60,1 százalékra csökkent. Ez a visszaesés nagyobb mint más uniós tagországokban az egykori távközlési monopóliumok arányvesztése - ismeri el az EU-bizottság.

Januárban Németországban 10,65 millióan használtak szélessávú internet-hozzáférést, ez Nagy-Britannia és Hollandia után a harmadik legmagasabb arány. Németországban csak három százalék használ kábeles internetszolgáltatást.