Redmondba kaptak meghívást a Mozilla fejlesztői, hogy a Microsoft segítségével igazítsák szoftvereiket a Windows Vistához.

A Microsoft egy fejlesztői program keretében látná vendégül a Mozilla munkatársait, hogy segítsen nekik a Firefox webböngésző és a Thunderbird levelezőprogram Windows Vistás változatának kifejlesztésében - adta hírül a BetaNews. A redmondi szoftvercégnek elemi érdeke, hogy az új operációs rendszeren gond nélkül fussanak a harmadik fél által előállított alkalmazások, ezért közvetlen együttműködést keres a fontosabb windowsos programok fejlesztésével.

Ha ugyanis a Vistán nem mennek zökkenőmentesen a felhasználók által megszokott alkalmazások, akkor sokan elhalasztanák az átállást - ami jelentős veszteséget okozhat a cégnek, tekintve, hogy az operációs rendszer már így is sokat késett. A Microsoftnál bevett gyakorlat, hogy a fejlesztés szintjén is együttműködnek a fontosabb szoftverek készítőivel, de nyílt forráskódú, ingyenes program fejlesztőit első ízben vonnák be ebbe a munkába.

Bár a Firefox és a Thunderbird kulcsfontosságú Microsoft-termékekkel, az Internet Explorerrel és az Outlookkal konkurál, a cégnél mégis elismerték ezek jelentőségét a felhasználók szempontjából. A cég nyílt forráskódú laboratóriumában négy mozillás fejlesztő számára biztosítanának helyet, felszerelést és teljes együttműködési lehetőséget a hét négy munkanapján, egészen decemberig. A Firefox fejlesztői egyelőre nem válaszoltak a meghívásra.