Egy amerikai pénzügyi hírszolgáltató számítógéppel generáltatja az egyszerűbb pénzügyi híreket, hogy újságíróit felszabadítsa a favágómunka alól.

Az amerikai Thomson Financial pénzügyi hírszolgáltató március óta automatikus számítógépes rendszerrel "gyárt" híreket ügyfeleinek, és olyan elégedett a rendszerrel, hogy a gyakorlatot a jövőben is folytatják - adta hírül a Financial Times. A módszer legnagyobb előnye a gyorsaság: a számítógép egy vállalati pénzügyi jelentésből 0,3 másodperc alatt készít el egy hírt, amelyet így szinte azonnal továbbítani tudnak előfizetőiknek. A cég partnerei pedig elsősorban olyan befektetési alapok, amelyek értékelik a gyors szolgáltatást, mivel így az üzleti döntéshozási folyamat is felgyorsul.

Az egyszerű, főleg statisztikai és számszerű információkat tartalmazó hírek gyártásával a számítógép a hús-vér újságírók válláról is leveszi a terhet, akiknek a cég álláspontja szerint így "több idejük marad gondolkodni". A szoftver arra is képes, hogy az előre bevitt archív adatok összevetésével megállapítsa, hogyan teljesített egy vállalat az előző időszakhoz képest, vagyis önállóan kikövetkeztetett információkat is beleírhat a cikkbe.

Sablonos, de működik

Az egyes hírtípusokhoz kifejlesztett szoftverekre 150-200 ezer dollárt költött a cég, amely azt reméli, hogy a hírügynökségek - például a Reuters vagy a Bloomberg - mellé zárkózhat fel ezzel a módszerrel. A géppel generált hírekben tévedés mindeddig nem volt, egyetlen fogyatékosságuk az, hogy nagyon sablonosak, amit a cég a szoftver szókincsének bővítésével igyekszik kiküszöbölni.

A nagyobb hírügynökségek közül a Reuters már generált híreket automatikusan, a Bloomberg viszont még nem élt ezzel a módszerrel. Az automatizált tőkepiaci kereskedés terjedése miatt igény van erre a szolgáltatásra: a befektetők az azonnali, közvetlen hírszolgáltatás alapján teljesen a számítógépekre bíznák a gyors tranzakciókat. A Thomson egyelőre főleg csak az amerikai piacon szolgáltat számítógéppel generált híreket.