Annak ellenére, hogy a Panasonic Lumix DMC-LS2 egy belépő árszintű kamera, tesztjeink során a vártnál jobb felvételeket készített, egyedi szolgáltatásai pedig kiemelik a tömegből.

A megapixelháború közepette jó látni, hogy vannak még gyártók, melyek nem kizárólag a minél nagyobb felbontású, nyolc-tíz megapixeles kütyük fejlesztésére koncentrálnak, hanem gondolnak az egyszerűbb igényekkel rendelkező vásárlókra is. A múlt héten a Canon egyik legolcsóbb digitális fényképezőjét vizsgáltuk meg, ezúttal pedig a Panasonic hasonló kategóriájú gépe járt nálunk.

A fényképező két különböző színben kapható, és valamilyen érthetetlen okból mindkét típus saját elnevezést kapott: vagyis az ezüstszínű modell Lumix LS2, az arany változat viszont Lumix LS3 néven található meg a boltok polcain. Ezt a különbséget leszámítva teljesen megegyezik a két masina, tehát az is olvasson bátran tovább, aki az aranyszínű változathoz vonzódik.

Külső kialakítás, fogás

A Lumix LS2/LS3 kialakításáért a tervezők valószínűleg nem fognak rangos formatervezési díjakat nyerni, elvégre leginkább egy lekerekített téglatestre emlékeztet, ugyanakkor a legutóbb tesztelt Canon A430-nál nagyságrendekkel szebb megmunkálású, sokkal igényesebb gép. A 31 milliméter vastag masina két ceruzaelemmel és memóriakártyával együtt is kevesebb, mint 200 gramm, vagyis még nem húzza le túlzottan a táskát, sőt, a nagyobb zsebekben is elfér.

A kezelőszervek elosztása a többi Lumix terméknél megszokott rendet követi, eltérés viszont, hogy a hátoldali kijelző kis mérete, és a hosszúkás forma miatt több hely jutott az ujjaknak, így az ultrakompakt gépekhez képest kényelmesebb a fogás, egy kézzel tartva sem csúszkál a kézben ez a Lumix.

Forrás: [origo]

Stabilizált optika, villámgyors élességállítás

A Panasonic legtöbb termékében jó minőségű Leica-lencsék kapnak helyet, ebben a kategóriában viszont sajnos meg kell elégedni a gyártó saját objektívjével, bár igazából ez sem okozott csalódást. A gyújtótávolság kisfilmes értékeken számítva 35 és 105 milliméter között állítható, vagyis háromszoros optikai zoomról van szó.

Pozitívum, hogy a jobban elterjedt 38 milliméter helyett a legkisebb elérhető gyújtótávolság 35 milliméter, sokszor ez az apró különbség is sokat számíthat (bár egyes modellekben már 28 mm is elérhető). Ennél is lényegesebb viszont, hogy már ez az alsó kategóriás kamera is megkapta a japán vállalat MEGA O.I.S. fantázianevű képstabilizációs rendszerét: a konkurens termékek nem rendelkeznek hasonló technológiával ebben a szegmensben.

A kézremegésnek köszönhető bemozdulást tehát hatékonyan csökkenti a stabilizátor, a gyors fókuszálásról pedig az úgynevezett High Speed AF opció gondoskodik: ezt a lehetőséget választva jelentősen csökken az élességállításhoz szükséges idő, bár elvileg ilyenkor rövid időre kimerevedik a kijelző képe, ez a gyakorlatban nem volt zavaró.

Forrás: [origo]

Megfelelő digitális kijelző, optikai kereső nélkül

A Panasonic LS2-t nem szerelték fel átnézeti keresővel: ez önmagában nem jelentene problémát, de a digitális kijelző technikai adatai alapján átlagon aluli minőségre számítottunk, szerencsére kiderült, tévesen. A kütyü hátoldalán egy 2 col átmérőjű LCD kapott helyet, ennek felbontása mindössze 85 ezer pixel (a mostani típusokon már 200 ezer pixel feletti LCD-kkel is találkozhatunk), mégis megfelelő volt a komponálásra és a visszanézésre egyaránt.

Érdekesség, hogy ez a típus megkapta az úgynevezett High Angle opciót: ezt választva jobban láthatóvá válik a kijelző extrém helyzetekben is, különösen a fej fölött tartva. Természetesen nem helyettesíti ez a megoldás a forgatható LCD-t, de ebben a kategóriában ez is extra szolgáltatás.

Forrás: [origo]

Automata üzemmódok

A japán vállalat egyik legolcsóbb digitális fényképezőjéről lévén szó, szinte magától értetődő, hogy manuális expozícióállítási funkciókat nem kapott a masina. A normál felvételi módban a gép automatikusan állítja az expozíciós értékeket, de a fotós kedve szerint módosíthatja a fehéregyensúlyt, képérzékenységet, képarányt, illetve számos egyéb opciót.

A Simple Mode fantázianevű üzemmódot egy piros szív jelzi, és kifejezetten a kezdő fotósok számára lett kitalálva: ezt aktiválva minden beállítást a gép automatikája határoz meg, egyszerűen csak az exponálógombot kell lenyomni.

A gyakran előforduló helyzetekre összesen tizennégyféle témamódot építettek be, ezek között található többek között portré, tájkép, tűzijáték, hóesés, vagy kisbabák fotózására alkalmas beállítás is. Ez utóbbi esetében a csecsemő születési idejét beállítva a gép automatikusan kiszámolja, hogy a fénykép készültekor hány napos, hetes, hónapos a baba a családban.

Forrás: [origo]

Mozgóképfelvétel

A Lumix kamera videózásra is képes, de a legnagyobb elérhető felbontás csupán 320x240 pixel 30 kép/másodperc sebesség mellett. Igaz ugyan, hogy a múlt héten vizsgált Canon A430 sem képes ennél jobb felbontásra ilyen sebességnél, azért ennél többet vártunk volna. Előny viszont, hogy nincs korlátozva a videó mérete, ennek kizárólag a memóriakártya mérete szabhat határt.

Végszó

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy családi fényképezőgépként tökéletesen megállja a helyét már ez a gazdaságos Lumix kamera is. Ebben a kategóriában hatalmas előny, hogy optikai képstabilizátorral, villámgyors autófókusszal, és jól látható digitális monitorral szerelték fel a gépet. Az LS2 nagyon könnyen használható, és nem jelent komoly hátrányt az sem, hogy nincsenek manuális expozícióállítási lehetőségei, hiszen más közönséget céloz meg. Kimondottan tetszett nekünk, hogy szabványos ceruzaelemekkel is működik, és jó minőségű akkumulátorokkal akár 400 felvétel készítésére is képes egyetlen töltéssel. Mindezeken felül az ára is megfelelő: a Panasonic Lumix LS2 jelenleg 46 ezer forint körüli összegért vihető haza a boltból.

Halász Dániel