Százmillió dollárt fizet az Apple az iPod miatt

2006.08.24. 14:40

Az Apple és a Creative peren kívüli egyezséggel vetett véget a zenelejátszó fájlkezelő-rendszere miatt kirobbant pereskedésnek.

Az Apple százmillió dollárt fizet a Creative-nak, lezárva ezzel a két cég között május óta tartó pereskedést, ami zenelejátszóik miatt indult - adta hírül az AP. A Creative május 15-én azzal a váddal perelte be a cupertinói székhelyű céget, hogy jogosulatlanul használja az általuk szabadalmaztatott fájlkezelő-rendszert.

Az Apple válaszul még ugyanazon a napon visszaperelte a tajvani céget, hasonló vádakkal, és idén nyáron az amerikai versenyjogi szervekhez került az ügy. Ha a szövetségi hatóságok a Creative-nak adtak volna igazat, akkor az Apple nem forgalmazhatta volna tovább az iPodot annak legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban.

A két cég végül peren kívül egyezett meg egymással: az Apple beletörődött, hogy Creative előbb védette le iPodokon használt fájlkezelő-rendszert, aminek használati jogát most százmillió dollárért cserébe kapta meg. A Creative-ot az egyezség a pénz mellett feljogosítja  arra, hogy a "Made for iPod" címkét szerepeltesse saját iPod-kiegészítőin, vagyis ezek hivatalos iPod-tartozékokká váltak. A cég annak ellenére kérte ezt, hogy saját, Zen márkanevet viselő zenelejátszói az Apple iPod konkurensének számítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK