Hobbifotós mobil sok extrával

2006.08.30. 13:47

A legújabb Sony Ericsson mobilt egy 3 megapixeles Cyber-shot fényképezőgéppel olvasztották egybe, hogy megteremtsék a fényképezőgépet is leváltó mobiltelefont. A szándékot mindenképpen értékeljük, de azért messze vagy legalábbis kicsit odébb van még a cél...

A 3,2 megapixeles kamerával ellátott Sony Ericsson mobilt azóta vártuk, hogy először hallottunk róla. Tavaly kipróbáltuk az elődöt, a K750i-t, és meggyőződhettünk róla, hogy a készülék könnyen kezelhető, barátságos, és a 2 megapixeles felbontás sok mindenre elég, főleg, ha mindig ott lapulhat a zsebünkben. Három megapixel pedig ugyan még nem veheti fel a versenyt a piacon átlagosnak számító 4-6 megapixeles készülékekkel, de egy egyszerűbb kompakt kamerát már pótolhat.

A telefon az első tapasztalatok alapján igazolta is a várakozásainkat: könnyűnek éppúgy könnyű, mint az előd, elsőre össze is lehetne őket téveszteni. A különbség csak az, hogy a K800i hátlapján egy portrétükörrel, Xenon vakuval és autofókusz-segédfénnyel kiegészített optika bújik meg az elcsúsztatható fedlap alatt, ami nem oldalra, hanem felfelé csúsztatva nyílik. A modell már magán viseli a Cyber-shot márkanevet is, ami arra utal, hogy teljes körű digifotós szolgáltatásokat nyújt.

Fényképez, retusál, blogol

A telefon szoftvere valóban sokat tud: lehet vele makró- és panorámaképet készíteni, rendelkezik spot fénymérési funkcióval, amivel a kép tetszőlegesen kiválasztott részéhez lehet igazítani a fényerőt. A BestPic "sorozatlövő" opció az amatőrfotósok dolgát könnyíti meg azzal, hogy már az exponáló gomb teljes lenyomása előtt elindítja a sorozatfelvételt, és az így készített kilenc képből lehet kiválasztani a legjobbat. A fotós szolgáltatások közül igazából csak az ISO-értékeknek megfelelő fényérzékenység-szabályozás hiányzik, és az éjszakai mód. A portréfotózáshoz a vörösszem-effektust csökkentő módban is használható a vaku, amely viszont csak villanó üzemmódban működik, vagyis zseblámpa helyett már nem jó.

Optikai zoomja nincs a készüléknek, csak 16-szoros digitális, ez azonban csak körülbelül 8-szoros értékig érdemes használni, ezen túl nagyon leromlik a képminőség. A telefon PhotoDJ szoftverével egyszerűbb retusálási feladatokat is el lehet végezni, és a felvételeket akár blogolni is lehet - igaz, a beépített szoftverrel csak a Blogspot szolgáltatónál és csak egyesével. Más blogszolgáltatókhoz maximum MMS-ben vagy e-mailben lehet eljuttatni a felvételeket, ha azok támogatják ezt a lehetőséget. Ami a legjobb a mobillal való fotózás élményében, az a kijelző, ami nagyon tiszta és éles képet jelenít meg - bár tapasztalatunk szerint az elkészített felvétel kisebb hibáit még ez is elrejti.

Forrás: [origo]

Látszik a mobilos minőség

A telefonhoz mellékelt kliensszoftver azonban megkeserítette az életünket: a Sony Ericsson PC Suite két üzemmódban hivatott működni, egyrészt fájlok átviteléhez, másrészt telefon-üzemmódban adatszinkronizáláshoz, vagyis telefonkönyv- és naptárbejegyzések átviteléhez. A fényképek számítógépre másolásával viszont meggyűlt a bajunk, mivel a kliens adatátviteli üzemmódban egyáltalán nem, telefon-üzemmódban pedig nagyon nehézkesen működött együtt a számítógépeinkkel.

Ami a fényképek minőségét illeti: Cyber-shot-logó ide vagy oda, a telefon még mindig nem ér fel egy azonos felbontású kompakt kamerával. A fotókról gyakran derül ki a gépre való átmásolás után, hogy kissé homályosak, és a zajszűrés miatt vesztenek részletgazdagságukból. Vagyis ezzel a készülékkel is tipikus mobilfotós minőséget kapunk: az élek, kontúrok gyakran elmosódnak, a fények természeteidegen derengésként jelennek meg, vagy egészében kicsit ködös a kép a nagyobb felbontás mellett is. A mozgóképrögzítéshez képstabilizátort is kapunk, de a 320x240 pixeles felbontású felvétel minőségét hadd ne minősítsük, weben sem szívesen publikálnánk.

Forrás: [origo]

Minden, amit csak mobil tudhat

A K800i-nek persze nem csak a fényképezőgép az egyetlen beépített extrája. A készülék 3G-s adatátvitelre képes, és videotelefonálni is lehet vele, emellett Bluetooth és - napjainkban már - különös módon infraportot is kapott. A fényképezőgép viszont háttérbe szorítja a telefon másik multimédiás extráját, a zenelejátszót, már csak a szűkös memóriakapacitás miatt is: a beépített 64 megabájt fotózáshoz még csak-csak elég, de zenék tárolásához már nem nagyon.

A készülék memóriája persze bővíthető, Memory Stick Micro (M2) kártyát fogad be, de ez már külön beruházást igényel, mivel ilyet nem kapuk hozzá - ha pedig már bővítünk, akkor egy gigabájt alatt nem érdemes megállni. Zenét pedig a beépített FM-rádión is lehet hallgatni a mobilon, amíg össze nem jön a pénz egy Memory Stickre...

Ami viszont elnyerte tetszésünket, az a telefon mobilinternetes tudása: a beépített böngésző mellett RSS-olvasó is van benne, amelybe egy kattintással át lehet emelni a (megfelelően konfigurált) weboldalak, blogok hírcsatornáinak linkjeit, és gyorsan lehívhatók a legfrissebb anyagok. Bár a gyári szoftver sem rossz, a böngészéshez kipróbáltuk rajta az Opera Minit, amivel még gyorsabban meg minden, ez esetben viszont le kell mondanunk az egyszerűsített RSS-gyűjtögetésről. A jó minőségű kijelzőn pedig különösen kellemes a weboldalak, hírek olvasgatása.

Forrás: [origo]

Szerethető, de még van mit javítani

A telefon menüje is szép, és viszonylag gyorsan navigálható, minimális animációja és áttűnései tökéletesen fedezik a telefon viszonylagos lassúságát, ami így fel sem tűnik. A kezelése ezért nem lassú, inkább csak kicsit kimért, ami egyáltalán nem zavaró. A navigációhoz az elődhöz hasonlóan a K800i is apró joystickot kapott: ez webböngészés közben praktikus, de attól tartunk, sérülékeny elem.

A Sony Ericcson modelljét először csodáltuk, majd lelkesen vetettük rá magunkat, és szerettük használni, de azután némileg csalódtunk benne. Szép, elegáns, könnyen kezelhető modell a már-már megszokott nehézkes PC-s kliensprogrammal. A digitális fényképezőgépünket még nem adnánk oda a K800i-ért, és az ára sem csekély (kártyafüggetlenül közel 110 ezer forint), de egy kompromisszumkész amatőr fotósnak vagy bloggernek már merjük ajánlani, és, bár ezt nem volt időnk kitapasztalni, kisebb hibáit némi gyakorlással talán kompenzálni lehet. Abban pedig őszintén reménykedünk, hogy jövőre jön a 4 megapixeles változat, ami levetkőzi majd a mostani modell gyermekbetegségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK