Egyetemi előadások podcasttal

2006.09.01. 9:22

A németországi Osnabrück egyetemén októberben tartják meg az első olyan előadást, amely kizárólag online módon zajlik majd annak a folyamatnak a keretében, amelynek nyomán egyre több német egyetem kínál a diákoknak az interneten teljes körű oktatást.

A Die Welt című német napilap internetes változata szerint az amerikai elitegyetemek módszerét követve számos német felsőoktatási intézmény is komplett audio- és videofelvételeket készít előadásairól és ezeket elhelyezi az interneten. Podcastnak nevezik azt a technológiát, amelynek segítségével az előadásokat kényelmesen követni lehet. Így amint egy új előadás rendelkezésre áll, egy speciális szoftver értesíti a komputer vagy az mp3-lejátszó adattárolóját, ez pedig lehetővé teszi, hogy bárhol megnézzék vagy meghallgassák azt.

Ezáltal megszűnhet az egyetemi előadótermek zsúfoltsága vagy az, hogy a diákok nem járnak be az előadásra, hiszen az előadás házhoz megy. Markus Ketterl, aki az osnabrücki egyetemen felel az új technológiáért, úgy véli, hogy a podcasting könnyen kezelhető és alkalmas arra, hogy bárki bárhol hozzáférjen az előadásokhoz. Egyúttal a technológia azt is lehetővé teszi, hogy nemcsak az egyetemen belül, hanem azon kívül is láthatóak legyenek az előadások. Osnabrückben éppen az audio - és videotechnika tantárgy oktatása során maradnak majd üresen a termek, ugyanis kizárólag online módon zajlik majd az előadás.

A diákok hetente megkapják az aktuális anyagot az interneten, és a videofilmekkel készülnek föl a vizsgára. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a professzornak több ideje legyen a diákokkal való személyes gyakorlati foglalkozásokra - olvasható a német napilap internetes változatában.