Lendkerekes egér aranyáron

2006.09.06. 15:00

Nagyjából két hete mutatta be a Logitech nemes egyszerűséggel forradalminak nevezett új egerét: kipróbáltuk, megéri-e egy monitor árát a szervomotoros görgővel szerelt csúcsmodell.

Közel egy héten át nyúztuk a billentyűzeteiről és egereiről ismert cég MX Revolution márkajelzésű, vadonatúj PC-perifériáját, amelyet a cég a világ legfejlettebb egere néven hirdet. Bár a számítógépes "rágcsáló" még nem kapható a boltokban, azt már tudni, hogy 30 ezer forintos áron lehet majd megvenni pár héten belül.

Elem helyett beépített akkumulátor

A szuperegér tesztpéldányát tetszetős, a periféria méretéhez képest szokatlanul nagy dobozban kaptuk  meg: belsejében az egéren kívül egy, a beépített akkumulátor töltésére szolgáló dokkoló, valamint a vezeték nélküli használathoz szükséges, USB-s jeladó egység található.

Az eszköz beüzemelése gyerekjáték, elég volt a PC-hez csatlakoztatni a vezeték nélküli egységet, s az alján lévő gombbal bekapcsolni az egeret, az rögtön működött - a mellékelt CD-n lévő szoftvereket csak az extra funkciók elérése miatt telepítettük.

Az MX Revolution egér elég dögös külsővel bír, ergonómikus kialakítása a használatot hivatott megkönnyíteni, bár az integrált akkumulátor miatt kissé nehéz.  Az eszköz oldalán zöld színben világító indikátor jelzi az eszköz töltöttségét három fokozatban - a rendelkezésre álló napok számát (vagy a töltöttség százalékát) a mellékelt segédprogrammal lehet lekérdezni. Nekünk az első töltést követően 13 napos rendelkezésre állást jelzett a program.

Fontos-e a lendkerék?

Tulajdonképpen a weboldalak és dokumentumok görgetéséhez használatos teker  tekinthető az eszköz egyetlen fontos újdonságának. Ez alapesetben a hagyományos módon működik - azaz aránylag kisebb szakaszokat lehet vele átpörgetni. Ha viszont egyszer benyomjuk, a görgőt meglökve az egy lendkerékhez hasonlóan négy-öt másodpercig magától forog tovább - egy apró szervomotor meghajtásával. Ez a funkció arra szolgál, hogy egy hatalmas dokumentum böngészésekor kényelmesen lehessen akár többezer sort átugrani.

Forrás: [origo]
Nézze meg  az új egeret videónkon!

Kipróbáltuk: a lendkerékkel valóban gyorsan át lehet tekerni a gigászi méretű táblá- zatok, dokumentumok egyik végéből a másikba, mivel egyetlen pörgetéssel több ezer sort át lehet görgetni. Az más kérdés, hogy egy átlagos felhasználó viszonylag ritkán szembesül ezzel a problémával: tesztelőnk mindössze egy mobiltelefon PDF-ben letöltött használati utasításának olvasásakor találta hasznosnak a funkciót, de egy több száz oldalas könyv vagy e-book "lapozgatásához" már jól jön.

Böngészés közben általában a hagyományos üzemmódban használtuk a Revolution egeret, bár való igaz, egy-egy extrém hosszúságú honlapnál tényleg hasznos volt a magától tovább pörgő görgő. Az igazat megvallva azonban eddig sem okozott elviselhetetlen megterhelést az ablakok oldalán lévő csúszka, vagy billentyűzeten lévő a Page Up és Page Down gombok használata. A tekerőt egyébként jobbra és balra is lehet dönteni: ez hasznos, mivel így mondjuk egy nagyméretű képet megnyitva nem csak fel-le tud kényelmesen navigálni a felhasználó.

A Revolution egérnek létezik egy 5 ezer forinttal olcsóbb, kisebb méretű, laptopokhoz szánt változata is. Ennek tervezői elkövették azt a hibát, hogy az lendkerék üzemmód-kapcsolóját az egér aljára helyezték el, ami gyakorlatilag teljsen feleslegessé teszi azt: ugyan ki szeretné böngészés közben az egér alján lévő kapcsolót keresgélni?

Forrás: [origo]
Nézze meg  az új egeret videónkon!


Egy kattintás a Google

Az egér baloldalán lévő gombok a megszokott módon használhatók, így például böngészés közben lehet velük előre-hátra ugrani a honlapok közt. A billentyűk alatt egy második görgőt is elrejtettek, valójában azonban ezt nem lehet eltekerni, csupán egy kétirányú kapcsolóként funkcionál, mellyel a megnyitott alkalmazások közt lehet váltogatni. Az ötlet maga jó, de kissé zavaró, hogy a gomb lenyomásakor mindig megjelenik egy párbeszédablak, melyen az épp futó alkalmazások listája áll - ez felesleges, elegendő lenne, ha egyszerűen csak átváltana ilyenkor a Windows a következő programra.

A gyorskeresést biztosító gombot az MX egér tetejére helyezték, a mellékelt kliensprogrammal bárki beállíthatja az általa favorizált keresőt, legyen az akár a Google, akár mondjuk a Yahoo. A billentyűt önmagában lenyomva a webkereső nyitóoldalát hozza be, ha viszont egy szót vagy szövegrészlet kijelölése után kattintunk rá, közvetlenül a kifejezésre keres rá - ez elég hasznos szolgáltatás, de nem egy egetrengető technológiai újítás.

Forrás: [origo]
Alulról akár egy hagyományos egér

Jó is, meg nem is

A Logitech Revolution MX egere egy igen ellentmondásos termék: fő újításának, a szervomotoros gördítőnek leginkább hatalmas Excel-táblákkal dolgozó irodai dolgozók vehetnék hasznát. Számukra azonban tökéletesen felesleges a játékokban vagy képszerkesztés során nélkülözhetetlen, nagy érzékenységű lézer szenzor. Miután egy hagyományos optikai egeret már 1500-2000 forintért meg lehet venni, valószínűtlen, hogy bármely hazai vállalkozásnál 30 ezer forintot szánjanak egyetlen egérre.

Ezzel szemben például egy lövöldözős játéknál nem sokra lehet használni a lendkereket, így a játékosoknak sem érdemes a forradalmi egérre költeniük, egy jó minőségű, lézeres modellt feleennyiért megvehetnek, akár a Logitechtől is. Tesztelőnk bizonyosan nem adna ki ennyi pénzt az új egérért cserébe, a szervomotoros megoldás előbb-utóbb biztosan elérhető lesz a jóval olcsóbb kategóriájú modelleknél is.