Nem lesz drágább az új Windows

2006.09.06. 10:29

A Microsoft közzétette a Vista amerikai árait, amelyek magasabbak ugyan a hazainál, de az ottani XP-árakkal megegyeznek.

Röviddel az után, hogy kiszivárogtak a Windows Vista árai, a Microsoft véget vetett a találgatásoknak, és közölte: az Egyesült Államokban új operációs rendszer ugyanannyiba kerül majd, mind a mostani XP - adta hírül az AP hírügynökség. A Vista árlistája a cég kanadai weboldalára került fel idő előtt, és az Amazon.com internetes áruház katalógusában is megjelent a szoftver legdrágább változata, amiből már következtetni lehetett a végleges árakra.

A Microsoft által most közzétett adatok alapján az AP hírügynökség is csak a Vista néhány fontosabb verziójának árát közölte. Ezek forintra átváltva ugyan magasabbak a hazai áraknál, de az ottaniakkal tényleg megegyeznek, így ha a cég tartja magát az eddig rendszerhez, akkor a Vista Home Basic és a Business ugyanannyiba kerül majd, mint az XP Home illetve Professional. Az AP által közölt árlista a következő:

  • Windows Vista Home Basic (otthoni alapváltozat): 199 dollár, vagyis 43 ezer forint, az upgrade-verzió 99.95 dollár, vagyis 21 573 forint. (A Windows XP Home Magyarországon jelenleg 27 ezer forint körüli áron kapható.)
  • Windows Vista Premium (otthoni multimédiás változat): 239 dollár, vagyis 51 600 forint.
  • Windows Vista Business (üzleti alapváltozat): 299 dollár, vagyis 64 500 forint, az upgrade-verzió 199 dollár, vagyis 43 ezer forint. (A Windows XP Professional átlagára jelenleg 42 ezer forint körül van.)
  • Windows Vista Ultimate (az üzleti és a multimédiás csomag minden szolgáltatását magában foglaló legdrágább verzió): 399 dollár, vagyis 86 ezer forint, az upgrade-verzió 259 dollár, vagyis 55 900 forint

A felsorolásból kimaradt a céges felhasználóknak szánt Enterprise, és a fejlődő országok piacán forgalmazásba kerülő Starter-változat, illetve azt sem lehet tudni, hogy az EU területén a versenyjogi korlátozások miatt Windows Media Player nélkül dobozolásra kerülő változat ára mennyivel tér majd el a teljes verziótól. A Microsoft mindemellett továbbra is kitart amellett, hogy a Windows Vistát a cégek novemberben, a magánszemélyek pedig januárban kapják majd meg, de hogy Magyarországon végül mennyiért, az csak később derül ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK