Új Apple-modell hatalmas képernyővel

2006.09.06. 15:25

Bemutatták az iMac-család legújabb tagját: a monitorral egybeépített iMac-ből 61 centis képátlójú változatot hoz ki az Apple, 64 bites Intel-processzorral, és a Mac mini is erősödött.

Az Apple új darabbal egészíti ki az iMac-sorozatot: a lapos monitorral egybeépített típusból ma mutatták be a legújabb, 24 collos, vagyis 61 centiméteres képátlójú változatot, amely így már akkora, mint egy nagy képernyős televízió. A modellnek nem csak mérete nőtt meg, hanem az eddigi modelleknél erősebb, 64 bites Core 2 Duo processzorral látták el.

A jelenlegi iMacet alig egy évvel ezelőtt mutatta be az Apple 17 és 20 collos képernyővel, és elsőként ezek a modellek kaptak távirányítót és beépített webkamerát. A típus azóta másodszor újul meg, mivel premierjén még IBM-processzorral szerelte a cég, hogy azután ez év elején kihozza az Intel Core Duóval szerelt változatot is.

Ezt a processzort követi most a Core 2 Duo a legnagyobb iMacben 1,83-2,33 gigahertzes változatban, így a legerősebb modell a gyártó közlése szerint körülbelül másfélszer gyorsabb teljesítményt nyújt 2 gigahertzes elődjénél. A gép kijelzője pedig nem csak nagyobb lett, hanem 40 százalékkal nagyobb a fényereje is. A gép ára viszont nem csekély: kétezer dollárt, vagyis több mint 430 ezer forintot kell fizetni érte az Egyesült Államokban - itthon pedig várhatóan még ennél is drágább lesz.

Erősebb processzor az almásdobozban

Az iMac modellfrissítése mellett az Apple a kistestvérre, a Mac minire is gondolt. Az uzsonnásdoboz méretű gépből kapható lesz egy 1,83 gigahertzes kétmagos processzorral szerelt változat is, a Core Solo-s, egymagos változat gyártását pedig megszüntetik. Az eddig legerősebbnek számító 1,66 gigahertzes Core Duo-s modell továbbra is a piacon marad, miközben a modellek ára változatlan marad.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK