Kamerás monitor profi netezőknek

2006.09.13. 17:40

Az Asus új lapos képernyős monitorába webkamerát és hangfalat is építettek, a PC mellé rá lehet kötni a játékkonzolt is, képernyője pedig elforgatható, így akár egy teljes weblap is elfér rajta - igaz, elég drága, és tévé nincs benne.

Nézze meg bemutatófilmünket az Asus elforgatható, szélesvásznú monitoráról!

Ezúttal egy nem tipikus LCD-monitort próbáltunk ki: az Asus PW201-es képernyője egyedi funkciói miatt igényes felhasználók számára lehet jó választás. A viszonylag újnak számító típus húsz colos képátlójú, 1680x1050 pixeles felbontású szélesvásznú modell.  A képernyő fényes felületű (így tükröződésre hajlamos), ún. GlareType borítással van ellátva, így kifejezetten alkalmas filmnézésre vagy fotók nézegetéséhez. A monitor képe elég szép, 800:1-es kontrasztarányát, 8 ms-os reakcióidejét és 176 fokos látószögét tesztelőnk teljesen rendben lévőnek találta, bár profi játékosok bizonyára találnak ennél alkalmasabb megjelenítőt is maguknak a boltokban. A képernyőhöz jókora méretű, fémből készült állvány jár: ennek előnye, hogy lehetővé teszi a monitor elforgatását vízszintesen és függőlegesen is, viszont jócskán megnöveli a periféria tömegét, ami közel 13 kilogramm.

Monitor képregényolvasáshoz

A monitor meglehetősen tetszetős külsővel bír, káváját fényes fekete műanyagból készítették - ennek egyetlen hátránya, hogy a legóvatosabb bánásmód esetén is tele lesz ujjlenyomatokkal a felülete. Rendkívül látványos, hogy az LCD érintésérzékeny billentyűi egyáltalán nem emelkednek ki a borításból, kikapcsolt állapotban - a bekapcsológombot leszámítva - ezek nem is láthatók, bekapcsolva viszont a monitor alján világítanak. Bár a megoldás nagyon tetszetős, kevésbé praktikus: a gombok gyakran csak sokadjára érzékelik a lenyomást.

Akár a falra is lehet szerelni a PW201-est, de a speciális talp révén kényelmesen lehet fel-le mozgatni, igény szerint. A lényeg természetesen az, hogy a képernyőt a szokásos fekvő pozícióból állóba is lehet állítani, illetve néhány fokban be is lehet dönteni. A függőleges üzemmód weblapok, szövegfájlok, esetleg online képregények nézegetésekor rendkívül praktikus: a képernyőn ekkor egyszerre egy teljes oldal elfér. Sajnos a monitor nem váltja át automatikusan a képet, ezt a művelet előtt egy egérklikkeléssel manuálisan kell megtennie a felhasználónak.

Sajnos az elforgatás elég nehézkes: az állványt a legfelső állásba kell tolni, be kell dönteni a monitort, s ekkor lehet balra elforgatni a kávájánál fogva. Eközben azonban elég könnyű véletlenül megnyomni az érintőgombokat, ha pedig nincs bedöntve eléggé az LCD, akkor a monitor sarkát könnyen ledarálhatja a talp érdes felülete. Természetesen az eltekerést a képernyő aljához csatlakozott vezetékek tovább nehezítik, az USB-elosztót pedig szerencsétlen módon baloldalt helyezték el a tervezők: ebből elforgatás előtt mindent ki kell húzni.

Forrás: [origo]
Elegáns külső - ujjlenyomatokkal

Webkamera, hangfalak

Bár egyre több drágább noteszgép tartalmaz beépített webkamerát, a hagyományos lapos képernyős monitorok körében ez a funkció még elég ritka. Az Asus terméke esetében ez szerencsére nem így van, a tetejébe ugyanis egy 1,3 megapixel felbontású webkamerát is beépítettek. Használatához a monitort a számítógép USB-portjához is csatlakoztatni kell: szerencsére gyárilag eleve egy speciális kábel jár a monitorhoz, ezzel egyszerre összeköthetők a monitor VGA-csatlakozói, a beépített hangfal és a hangkártya, illetve az USB-elosztó is.

A webkamerához egy külön szoftver is jár, mellyel néhány féle effektet lehet a fotókra rakni, s az állóképek mellett többféle formátumú videofájlban is képes rögzíteni az előtte zajló dolgokat. Használaton kívül a webkamerát be lehet fordítani, így nem kell attól tartani, hogy egy hacker majd leskelődni fog a nappalinkban. Az integrált hangfalak jól festenek a  képernyő két oldalán, de nem érdemes  túl  jó  minőségre számítani tőlük: a két  darab, 3 watt teljesítményű hangszóró legfeljebb irodai használatra elegendő, bár szükség esetén a nyaralást megörökítő videófelvétel hangját is vissza lehet rajta hallgatni.

Forrás: [origo]
Szépek, de nehéz használni az érintőgombokat

Csaknem minden rádugható

Az Asus monitorának egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a számítógép mellett akár videokamerát, videomagnót, játékkonzolt vagy DVD-lejátszót is könnyedén, adapterek nélkül csatlakoztatni lehet hozzá. A PW201-es a szokásos VGA- és DVI-portok mellett ugyanis tartalmaz kompozit- és komponens-, valamint S-video-csatlakozót is. Sajnos a monitor még nem HD-Ready, azaz nem készítették fel arra, hogy például nagy felbontást használó, új generációs DVD-lejátszót csatlakoztassanak hozzá - noha felbontása önmagában alkalmassá tenné erre.

Az LCD-re akár egyszerre öt különböző eszközt is rá lehet kapcsolni, azt pedig a menüből tudja kiválasztani a felhasználó, hogy épp melyik jelet kívánja megtekinteni. Extra lehetőség a kép-a-képben-funkció, ezzel például a PC-n végzett munka közben a képernyő egyik sarkában lévő kicsi ablakban a csatlakoztatott eszköz (például egy külön megvett tévétuner) képét lehet nyomon követni.

Forrás: [origo]
Egy sor csatlakozó

Csak igényeseknek éri meg

Egy átlagos paraméterekkel rendelkező, 20 colos képátlójú lapos monitort már 90-100 ezer forintért meg lehet venni. Az Asus PW201-es ennek másfélszeresébe, mintegy 150 ezer forintba kerül, így igényesebb felhasználóknak érdemes ezt a típust választaniuk.

Előnyei közé tartozik a szélesvásznú és elforgatható kivitel, a beépített webkamera, a sokféle csatlakozási lehetőség - akár játékkonzolt, DVD-lejátszót is lehet kapcsolni hozzá, bár tévézni csak külön megvehető tunerrel lehet rajta. Kétségkívül attraktív érintőgombjai nem vizsgáztak jól használhatóság terén, s a beépített hangfalaktól sem érdemes sokat várni. Lehetne jóval egyszerűbb, kényelmesebb a képernyő elforgatása is, összességében azonban elégedettek voltunk az LCD monitorral.

KAPCSOLÓDÓ CIKK