Novemberben mutatkozik be az új Nintendo

2006.09.14. 13:33

A japán videojáték-gyártó friss információkkal szolgált Wii nevű, speciális vezérlővel szerelt új játékgépéről: a karácsonyra érkező típus a tengerentúlon 250 dollárért lesz kapható, s egy sor internetes szolgáltatást használhatnak majd vele a tulajdonosok.

Sajtóértesülések szerint a Nintendo televízióhoz kapcsolatható, Wii nevű új játékgépe az Egyesült Államokban november 19-én, Japánban pedig december 2-án kerül majd a boltokba, az európai premierről egyelőre nincs információ. Az új generációs játékgép mindkét riválisánál - a már kapható Xbox 360-nál, illetve az Európába márciusban érkező Playstation 3-nál - olcsóbb lesz: az amerikai boltokban 250 dollárért, azaz ötvenezer forint körüli összegért lehet majd megvenni.

Nem csak gyerekeknek szánják

Korábbi, elsősorban gyerekeknek szánt tévés játékgépétől eltérően a Wii-vel már az idősebbeket is megcélozza a Nintendo: a játékgép ugyanis lehetővé teszi majd a felhasználó digitális fotóinak megtekintését a képernyőn egy impresszív felületen keresztül. Emellett ha rendelkezésre áll internetkapcsolat, a Wii letölti a friss híreket, időjárási információkat, emellett tartalmazza az Opera böngészőt is, amellyel csaknem ugyanúgy lehet majd böngészni vele a világhálót, mint egy hagyományos PC-vel.

Az USA-ban játék is jár hozzá

A konzol amerikai változatát a szokásostól eltérően nem szoftverek nélkül, hanem egy Wii Sport nevű  játékcsomaggal együtt fogják árulni az új Nintendót: ebben tenisz, baseball, golf, boksz és golfprogram található. A játékokat kifejezetten úgy tervezték, hogy kihasználják a Wii-vel debütáló újfajta, vezeték nélküli irányítóegységet, amely leginkább egy tévétávirányítóra hasonlít, s egy nem gyakorlott játékos - például a nagymama - is egyszerűen tudja majd kezelni - ígérti a cég. A bemutatók szerint a speciális vezérlő a játékokban egyaránt betöltheti például a virtuális kard, golfütő, kalapács, kormány vagy mondjuk egy karmesterpálca szerepét.

Forrás: [origo]

Idén a játékgéphez összesen huszonöt játék lesz elérhető, ezek az Egyesült Államokban 50 dollár (10 ezer forint) körüli összegbe kerülnek majd, ami 10 dollárral olcsóbb a rivális masinákhoz kapható szoftvereknél. A Virtual Console nevű online szolgáltatás keretében emellett 5-10 dollár ellenében a Nintendo korábbi konzoljra megjelent, ismert játékokat is letölthetnek majd a tulajdonosok. 

Egy darab kontroller az alapcsomagban

A Wii konzol alapcsomagjában egy darab vezérlő lesz megtalálható, plusz példányt 40 dollárért (~8600 forint), egy ehhez kapcsolható, akciójátékoknál használható, nuncsaku-szerű bővítést pedig 20 dollárért (~4300 forint)  lehet megvenni hozzá, s ugyanennyibe kerül a hagyományos, nyomógombos irányító is. 

Bár a Nintendo Wii jóval olcsóbb lesz riválisainál, csak hagyományos DVD-ket tud majd lejátszani, s nem támogatja a nagyfelbontású megjelenítést sem. Noha a játékgép pontos műszaki paraméterei még nem ismertek, grafikai megjelenítésben az új Nintendo biztosan alulmarad majd versenytársainál. A gyártó szerint azonban nem a grafika, hanem a játékélmény a fontos (a hordozható gépek esetében ez a stratégia eddig sikeresnek bizonyult): 2006 végéig négymillió darabot szeretne eladni az év végéig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK