Figyelemreméltó digigépet mutatott be a japán vállalat: az új zászlóshajó tíz megapixeles érzékelővel, képstabilizátorral, és pormentesítő rendszerrel érkezik, ráadásul esőben is lehet használni.

A Pentax K10D minden bizonnyal a legizgalmasabb tükörreflexes fényképező a vállalat kínálatában az eddig piacra dobott termékek közül. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy az valójában az első profi felhasználásra is alkalmas kamera.

Az új tíz megapixeles fényképező könnyedén felveszi a versenyt a konkurenciával, hiszen vázba épített képstabilizációs rendszer jelenleg sem a Canon, sem a Nikon kínálatában nem található. Igaz ugyan, hogy a Sony új modellje szintén rendelkezik ilyen technológiával, sőt pormentesítésre is képes, a Pentax egyedülálló abban, hogy időjárásálló kivitelben tette elérhetővé a masinát.

Ez utóbbiról érdemes külön szót említeni, ugyanis ebben az árkategóriában korábban elképzelhetetlen volt ilyen borítás. A Pentax K10D rozsdamentes acélból készített váz, illetve az erre épített kamera ugyanis 72 helyen kapott különleges tömítést, hogy porban és esőben egyaránt lehessen vele fényképezni.

Forrás: [origo]

További különlegesség, hogy a K10D oldalán külön gombot helyeztek el, mellyel gyorsan lehet át lehet váltani RAW üzemmódba egy-egy fontosabb fotó idejére, így nem kell hosszasan a menüben kalandozni.

Szintén újítás, hogy úgynevezett Sensitivity (érzékenység) és Shutter & Aperture Priority (idő- és rekesz előválasztás) móddal is ellátták a kamerát. Az előbbi esetében az ISO érték megadása után a fényképező automatikusan állítja az expozíciót, míg az utóbbi során a megadott blende, illetve záridő fixen tartása mellett a fényérzékenységet változtatja a gép.

Forrás: [origo]

Az új tükörreflexes Pentax hátoldalán egy 2,5 collos kijelző segíti a fotók visszanézését, melyeket SD és SDHC szabványú memóriakártyára egyaránt lehet rögzíteni. Fontos változás a korábbi modellekhez képest, hogy lítium-ion akkumulátorral működik az eszköz ceruzaelemek helyett.

A sajtóközlemény szerint a Pentax K10D novemberben érkezik meg a kereskedésekbe, ára pedig a tengerentúlon 899 dollár, azaz 193 ezer forint lesz alapkivitelben, 18-55 milliméteres optikával vásárolva pedig 999 dollárt, azaz megközelítőleg 214 ezer forintot kell majd fizetni.