Zömök mobil filmfelvevővel

2006.09.22. 8:15

Gyártója szerint a Nokia N93-as telefonnal "DVD-szerű" minőségben lehet videofelvételeket készíteni: leteszteltük a borsos árú mobil tényleg kiváltja-e a kamkordert.

Durván egy évvel ezelőtt próbáltuk ki a finn cég első videós mobilját, az N90-est: az előd esetében a legfőbb extrának akkoriban az számított, hogy a készülék már két megapixeles fotókat is képes volt készíteni, a most tesztelt N93-assal ehhez képest már 3,15 megapixeles fotókat, s gyártója szerint "DVD-szerű minőségű videofelvételeket" lehet készíteni.

Minden benne van

Bár már az előző modell sem volt egy apróság, az N93 nem csak felbontásban, méretben is nagyobb lett pár milliméterrel elődjénél, s néhány grammal is többet nyom a mérlegen. Egy ilyen zömök, inkább kamkorderre, mint mobilra hasonlító készüléket már kissé kényelmetlen zsebben hordani, bár az alapcsomagban jár hozzá egy szövetből készült tok is - egy övre csatolható típus szerencsésebb választás lett volna.

Funkciókból a telefon nem szűkölködik, jó nagy gombjai vannak, így könnyű vele például sms-ezni, külső és belső képernyője pedig egyaránt színes - utóbbinak ráadásul 240 x 320 pixeles a felbontása, s meglehetősen jó minőségű, éles képe van. Ebben a nem túl kicsi készülékben csaknek minden kurrens adatátviteli technológia benne van: 3G, EDGE, wifi, Bluetooth, de még infravörös port is került rá, a gyors HSDPA-t viszont nem támogatja.

Emellett levelezőklienssel és webböngészővel bír, de meg tudja nyitni a Word, Excel, PowerPoint és PDF dokumentumokat is. Az N93-ast video- és zenelejátszóval, valamint rádióval is felvértezték, s akár egy hifi-eszközre is rá lehet kötni mp3-hallgatás céljából. Viszont előfordult, hogy a készülék úgy lefagyott, hogy csak az akkumulátor levételével tudtunk újból életet lehelni bele. Ötven megabájtos belső memóriája 128 megabájtos kivehető (MiniSD) memóriakártyával egészül ki, ez azonban csak alapszintű használat esetén elegendő.

Kamkorder vagy mobil?

Persze az N93-ason a leglényegesebb funkció a beépített digitális kamera, melyet egyszerűen, a képernyő kihajtásával lehet aktiválni. Örömteli változás, hogy a Carl Zeiss márkajelzést viselő lencsét ezen a típuson egy műanyag sapka védi - bár kissé nehéz levenni a helyéről.

A telefont egy másik kamerával is felszerelték, ezek közül az egyik a belső képernyő mellett kapott helyet, s videotelefonáláskor ez mutatja a használó képét a másik félnek. A videofelvételek készítéséhez a Carl Zeiss lencsés főkamerát érdemes választani, ezzel rögzítettük az itt látható videót is.


Ilyen videót készít az N93

Kétség nem fér hozzá, egyik korábbi mobiltelefonnal sem készítettünk még ennél jobb minőségű mozgóképet, az N93-as ugyanis 30 képkocka/mp-es rátával képes 640x480 pixel felbontású videót rögzíteni, így a felvett képeken minden mozgás teljesen folyamatos, szaggatásmentes lesz. Természetesen a jó minőségnek ára van, egy percnyi felvétel durvan 25 megabájt helyet foglal, egyórányi felvétel rögzítéséhez tehát másfél gigabájtnyi üres hely szükségeltetik, azaz fotók, zenék és videók tárolásához célszerű venni a telefonhoz egy 2 gigabájtos memóriakártyát, ami kb. 20 ezer forintba kerül.

Sajnos a fenti videón nem érzékelhető, de az új Nokia egészen kiváló minőségben rögzíti a hangokat is, valamint mozgókép rögzítésekor a kéz rázkódását kompenzáló stabilizátor is használható. Felvétel közben lehet zoomolni is, de nem érdemes: a lencsét mozgató motor hangja ugyanis zavaró módon belehallatszik a felvételbe.

Forrás: [origo]

Remek lehetőség viszont, hogy az alapcsomagban lévő RCA-kábel segítségével a telefont akár egy tévéhez is kapcsolni lehet, például a memóriában lévő vicces felvételek megmutatása céljából. Ebben az esetben nem csak a képek és videók, hanem a telefon menüje is megjelenik nagyban a képernyőn, ami könnyíti a használatot.

Elpocsékolt megapixelek

Természetesen fotózásra is az előbb említett nagyobbik kamerát érdemes használni, ezzel ugyanis 2048x1536 pixel felbontású fotókat lehet készíteni, emellett - a mobilok esetében még unikumnak számító - háromszoros optikai zoom is rendelkezésre áll.

A kamerát két mozdulattal lehet aktiválni, az LCD felnyitásával, majd elcsavarásával: az így kifordított készülék leginkább egy videokamerára hasonlít. Kezelőgombjai elég jól kézreesnek: a jobb felső sarokba került exponálógomb jókora méretű, így könnyen le lehet nyomni. Körülötte található az optikai zoom adagológyűrűje, lejjebb egy oldalsó navigációs billentyű - ezzel a menüben lehet mozogni, illetve például a fehéregyensúlyt vagy a színeffekteket lehet konfigurálni vele. Külön gombbal lehet gyorsan váltogatni a video- és az állóképrögzítés között, illetve a villanó is saját billentyűt kapott.

Forrás: [origo]

Az automata funkció mellett makró, tájkép, illetve éjszakai fotózást segítő fotómód, ötféle fehéregyensúly és expozíció-korrekció, valamint négyféle színeffekt is használható. Sajnos az elődnél nagyobb felbontása ellenére nem voltunk elájulva az N93-assal készített fotók minőségétől: bár a mobil képernyőjén gyönyörűen mutatnak, a monitoron megnézve sokszor homályosak, még normális fényviszonyok közt is zajosak voltak, s részletességük sem volt az igazi - tippjeink szerint ez utóbbit talán a képfeldolgozó szoftver gyengesége okozhatja.

Mi még várunk

A Nokia legújabb, kártyafüggelenül 180-200 ezer forintba kerülő multimédiás telefonja esetében a legzavaróbb dolog a kissé alulméretezett akkumulátor: intenzív használat - wifi-internet, zenehallgatás, videózás, fényképezés és telefonálás - esetén csupán egyetlen napon át bírja a strapát egyetlen töltéssel, de átlagos viszonyok mellett sem húzza tovább 2-3 napnál.

Tény, a Nokia legújabb telefonja sokkal szebb videókat rögzít az összes eddigi, általunk  kipróbált mobilnál, állóképeivel viszont nem voltunk megelégedve, olcsóbb modellek képesek ezt, vagy jobb minőséget hozni. Funkciói közül gyakorlatilag semmit sem hiányolhatunk, a wifitől kezdve a legújabb 3G-s adatátvitelig mindent támogat az N93-as, de a pengemobilok korában túlméretezettnek tűnik, így vásárlóinak köre eleve a férfiakra szűkül. Egyelőre ez a készülék sem váltja ki a telefon mellett a zsebben lévő digitális fényképezőt, továbbra is türelmesen várunk az első ilyen mobiltelefon megjelenésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK