Kevesebb, mint fél perc alatt nyomtatna ki egy átlagos könyvet az a szupergyors nyomtató, amely ugyan még csak a tervezőasztalon létezik, de két éven belül valósággá válhat.

Két izraeli kutató dolgozta ki egy olyan printer terveit, amely percenként ezer oldal nyomtatására lesz képes, ha megvalósul - adta hírül a DailyTech.com. Móse és Nisszim Einat a College of Judea and Samaria munkatársai, akik terveiket nemrégiben publikálták egy fizikai szaklapban.

Az újfajta nyomtatót JeTrix-nek nevezték el, és működési elvét tekintve az LCD-monitorhoz hasonlít leginkább. A nyomtatófej miniatűr festéktartályokból áll össze, amelyek mindig a kép ugyanazon részét hozzák létre, hasonlóan a monitor képpontjaihoz. A gép a hagyományos, soronként dolgozó, mozgó nyomtatófejjel ellentétben egyszerre nyomtat ki egy egész oldalt, mivel a szerkezet a teljes lapot lefedi - innen a hihetetlen sebességnövekedés.

A jövő: könyvesbolt raktár nélkül

A kutatók már építettek a JeTrixből olyan változatot, amely 57600 "képpontból" állította össze nyomtatott oldalt, így bebizonyosodott, hogy elképzelésük nem puszta fantazmagória. A két fejlesztő szerint a percenként ezer oldalt nyomtató printer nem csak a nyomdatechnikát, hanem az információelosztás- és kezelés jelenlegi módját is megváltoztatja.

A találmány segítségével bárhol, bármilyen könyvet meg lehet majd vásárolni, ha azt a boltban nyomtatják ki és kötik be a vevő kívánsága szerint, vagy a kiadók személyre szabott újságot jelentethetnek meg az olvasó érdeklődésének megfelelően. A két mérnök szerint ha kellő támogatást kapnak a JeTrix fejlesztéséhez, akkor két éven belül forgalomba kerülhet a szupergyors printer.