Jön az új DVD-meghajtó az Xbox 360-hoz

2006.09.29. 9:34

Az új generációs optikai lemezeken kiadott filmek lejátszására alkalmas meghajtót november közepétől lehet majd megvenni az Xbox 360 játékgéphez.

A Microsoft közleménye szerint Európán belül az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban kezdik el árulni a bővítőegységet november 7-étől.  A HD DVD formátumot támogató, azaz nagyfelbontású filmek lejátszására alkalmas egységet külső meghajtóként lehet majd a játékgéphez csatlakoztatni.

Az eszközt 200 eurós, vagyis mintegy 55 ezer forintnak megfelelő összegért lehet majd megvenni, s mellékelnek hozzá egy távirányítót, valamint a King Kong című film Peter Jackson által rendezett remake-jének HD-változatát is. A kiegészítő bejelentése egyelőre főként az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában bír nagy jelenséggel, a hazai piacon az eszközt hivatalosan egyelőre nem fogja forgalmazni a Microsoft. Itthon ugyanis még nem adtak ki magyar feliratos vagy szinkronos filmeket az új generációs DVD-k (a Blu-ray és a HD DVD) egyikén sem.

A hagyományosnál nagyobb kapacitású lemezekre több adat fér, így nagyobb felbontásban, vagyis jobb minőségben lehet rájuk felzsúfolni a filmeket. Ateljes élményhez megfelelő - HD-képes - tévére is szükség van, a nagyfelbontású megjelenítők képességeit pedig a jelenleg kapható játékok is kihasználják.

Ugyanakkor a durván egy éve piacon lévő Xbox 360 játékgép alapból csak a hagyományos DVD-n kiadott filmeket képes lejátszani, míg a rivális Sony nemsokára megjelenő Playstation 3 masinája alapból következő generációs meghajtóval lesz felszerelve. A PS3 a HD DVD-vel konkuráló Blu-ray technológiát használja - ráadásul premierjét pont a meghajtók gyártási problémái miatt halasztották el.

A Playstation 3 várhatóan öt-hatszáz euróba fog kerülni megjelenésekor, míg az Xbox 360 már négyszáz euróért  elvihető. Ja viszont az opcionális meghajtót is belekalkuláljuk az árba, a két játékgép ára nagyjából azonos lesz. Érdekes jelenség, hogy hasonlóan borsos áron lehet kapni az új generációs lemezeket csupán olvasni képes első asztali DVD-lejátszókat is, így a játékgépek jobb vételnek tűnnek, hiszen nem csak filmnézésre alkalmasak.

Néhány évvel korábban a manapság párezer forintért megvehető DVD-lejátszók is hasonló luxusnak számítottak, elterjedésükhöz akkor is jelentősen hozzájárult az, hogy az Xbox és a Playstation 2 játékgépek is lejátszották a DVD-n kiadott filmeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK