Megsemmisített az Alkotmánybíróság a hírközlési törvény több passzusát: a jövőben már nem lehet a telektulajdonos beleegyezése nélkül adótornyot telepíteni.

Tegnapi nyilvános ülésén kihirdette az Alkotmánybíróság (AB) azt a határozatát, melynek értelmében törlődik az elektronikus hírközlési törvény több paragrafusa is. Több mint kétszázan - zömében civil szervezetek - fordultak az AB-hoz, sérelmezve, hogy a mobilszolgáltatóknak a hírközlési hatóságon keresztül túlzott lehetőséget biztosít a törvény: szolgalmi jogot jegyezhetnek be akár magánszemélyek telkére is, vagy épp kisajátíthatják a számukra szükséges telekdarabot.

A mobiltársaságok a lefedettséget biztosító adótornyok építése céljából éltek ezekkel az eszközökkel. Az alkotmánybíróság elismerte ugyan, hogy a távközlési szolgáltatás közérdek, ugyanakkor igazat adtak a beadványok megfogalmazóinak, miszerint a távközlési szolgáltató érdeke már magánérdek.

Úgyszintén megsemmisítette az AB azt a passzust, ami úgy fogalmazott: "legkisebb mértékig zavarhatja" a szomszédságot a távközlési létesítmény - így a jövőben már úgy kell építkezniük és üzemeltetniük tornyaikat a telefontársaságoknak, hogy azokkal nem zavarhatnak senkit.

MTI - [origo]