A szabad szoftvereket támogató felhasználói csoportok szerint egyáltalán nem kellene másolásvédelemmel ellátni a digitális formátumú, online legálisan megvásárolható film és zenefájlokat.

A DefectiveByDesign.org (Tervezésihibás.org) honlap működtetői október 3-ára meghirdették a "Digitális jogkezelés  elleni nap"-ot (Day against DRM). Kedden az aktivisták számos amerikai és európai nagyvárosban röplapokat osztogattak, amelyekben a felhasználók figyelmét kívánják felhívni a digitális médiafájlok potenciális korlátozásaira.

Megkötött kezek

Bár a kampány során terjesztett röplapok egyikén illusztrációként egy iPod fülhallgatójával megkötözött kezű nő szerepel, a szervezők közlése szerint célpontjuk nem csak maga az Apple cég. A kampányt kezdeményező Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) vezetője, Peter Brown a News.com-nak úgy nyilatkozott, a kampányuk középpontjában kifejezetten az iPod zenelejátszó áll. Az Apple divatos hordozható eszközéhez ugyanis online zeneboltjában másolásvédett zeneszámokat árusít, így az iPod egyben a digitális jogkezelő (DRM) technológiát is népszerűsíti. A digitális jogkezelő megoldások lehetővé teszik a tartalomtulajdonosok számára, hogy meghatározzák, az általuk digitális formátumban publikált szövegről, zenéről, videóról hány másolatot lehet készíteni, s azokat  milyen eszközökön lehet használni.

A DRM-megoldások ellen fellépő felhasználói csoportok úgy vélik, a digitális formában megvásárolható video- és zenefájlokat nem szabadna semmiféle korlátozással ellátni, ezek alkalmazásával ugyanis sérülnek a fogyasztók jogai. Példaként hozták fel a hagyományos audio-CD-ket, melyeket márkájától függetlenül bármilyen eszközön le lehet játszani, míg az Apple iTunes zeneboltban megvásárolt számokat kizárólag az iPoddal kompatibilisek.

Bírálat almának, ablaknak egyaránt

A kampány szervezői emellett kritikával illették a Microsoft Media Player 11-es médialejátszó szoftverének felhasználási feltételeit is, melyet túlságosan szigorúnak találnak. A filmstúdiók és lemezkiadók azért alkalmaznak másolásvédelmet, hogy elejét vegyék tartalmaik nyakló nélküli internetes terjesztésének. Problémát jelent még az is, hogy az iparág nem dolgozott ki egy általános DRM-megoldást, amelyet minden gyártó a saját maga favorizálta védelmet építette be eszközeibe, így ezek egymással nem kompatibilisek - egy Apple eszközön hallgatható muzsikát nem biztos, hogy lejátszhat a felhasználó microsoftos rendszeren és fordítva..

A  DefectiveByDesign.org honlap mögött álló szervezetek ugyan egyetértenek abban, hogy az illegális másolás lopás, ám azt is fontosnak tartják, hogy a kalózok elleni harc során a fogyasztók egyéni jogai - például a privát célú kópiák készítése - ne sérüljenek.