Ötvenéves az Ericsson mobilja

2006.10.16. 13:02

Ha hiszik, ha nem, az első drótnélküli telefonos eszközökkel már 80 évvel ezelőtt folytak kísérletek, maga a "mobil" telefon pedig az 1940-es években került kereskedelmi forgalomba. Ezen a nagyívű pályán belül a svéd Ericsson készüléke pedig idén 50 éves.

Az első mobiltelefonnal kapcsolatos kísérletek talán az amerikai Bell társasághoz köthetők, és az 1920-as években zajlottak. Az 1930-as években a New York-i tűzoltóság járműveibe, később pedig a rendőrautókba is olyan eszközöket építettek, melyekkel - igaz, nem közvetlenül, hanem "kézikapcsolással" - a diszpécser segítségével - a tűzoltók és rendőrök elérhették, azaz hívhatták a vezetékes telefonhálózatot.

Forrás: Bell Labs
Autós "mobiltelefon"-kísérlet 1924-ben (Bell-Labs)

1956-ban az Ericsson kifejlesztette első, teljesen  automatikus mobiltelefonrendszerét, melyet nemes egyszerűséggel Mobiltelefónia "A"-nak (MTA) neveztek. Ez a 160 megaHertzen működő rendszer majdnem tíz évig működött, míg megjelent a "B" változat, az MTB. 1981-ben debütált az Ericssonnál az úgynevezett első generációs mobilszolgáltatás, az analóg NMT (Nordic Mobile Telephone,) amelyet már mi is ismerhetünk: a Westel Magyarországon 1990-ben indította el az erre épülő 450 megaHertzes (06-60-as) szolgáltatását. Ez egészen 2003. június 30-ig működött, akkorra mondta fel az üzemeltető a koncesszióját, és vált teljesen digitálissá (GSM-rendszerűvé) a hazai mobiltelefon szolgáltatások rendszere.

Az 1956-os MTA szolgáltatást mindössze néhány száz előfizető használta, főként magas fizetésű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A semmilyen manuális ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon. A svéd távközlési hatóság (jelenleg TeliaSonera) számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül 100 felhasználót volt képes kezelni egyenként.

Forrás: Ericsson
Ericsson autós szett az 1950-es évekből (Ericsson)

A korai mobiltelefónia az autótelefonok működésére és az autóban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre. Az MTA rádióberendezés több mint 40 kg-ot nyomott, és a járműbe való telepítést szem előtt tartva tervezték meg.

Az esemény 50. évfordulóját október 17-én ünneplik Stockholmban, a Mobiltelefónia ötven éve című, egy hónapig látogatható távközlési kiállítás megnyitásával. Ehhez kapcsolódik az október 26-án Stockholmban megrendezendő nemzetközi konferencia is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK