A lakosság 90 százaléka elérné a széles sávú netet

2006.10.17. 16:30

Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internet szolgáltatás - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kedden Tihanyban.

Egyed Géza a kétnapos Internet Hungary 2006 konferencia megnyitóján közölte: ugyanakkor körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, a lakosság 11 százaléka nem jut internet lehetőséghez, s úgy tűnik, ezeken a helyeken a piaci szektor sem érdekelt az infrastruktúra megteremtésében, mivel alacsony népsűrűségi területekről van szó. Az államtitkár hangsúlyozta: jóllehet potenciálisan 9 millió ember érheti el széles sávon az internetet, a lakosságnak csak 6 százaléka fizet elő ilyen szolgáltatásra.

A motiváció a lényeg

Egyed Géza szerint a szakadékot a motiváció emelésével és az úgynevezett digitális írástudatlanság csökkentésével lehet szűkíteni. Hozzátette: a szolgáltatók között a jogi szabályozás eszközeivel erősíteni kívánják a versenyt úgy, hogy az alternatív szolgáltatók is nagyobb lehetőséghez juthassanak. A verseny erősítésének az is célja, hogy az árakban a földrajzi területenként mutatkozó különbségek megszűnjenek. A szakállamtitkár közlése szerint a most kialakítandó gazdaságfejlesztési operatív program keretében mintegy 40-50 milliárd forintot szánnak - állami társfinanszírozásként - a hátrányos helyzetű területeken a szélessávú internet hálózat kialakítására. Emellett a tárca beindít a közeljövőben egy internet használatot népszerűsítő tájékoztatási kampányt is, a motiváció emelése érdekében.

Baja Ferenc, a kormány fejlesztéspolitikai irányítótestületének tagja a konferencián hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv államreform programja keretében az elektronikus közigazgatás operatív programjára 99 milliárd, az államreform közigazgatás megújítási programjára pedig 40 milliárd forint fordítható majd az következő 7 évben. Hozzátette: a következő 7 évben el kell érni azt is, hogy digitális elektronikus aláírással azonosítsák az ország állampolgárait és vállalkozóit. Ehhez azonban meg kell teremteni az intelligens állampolgári azonosító rendszert is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK