November elejétől már előfizetőket toboroz ADSL-kapcsolaton nyújtott televíziószolgáltatásához a T-Online: a szolgáltatás elektronikus műsorújságot, megállítható adást, online videotékát kínál,  használatához nagy sebességű netkapcsolat szükséges.

A Techbázison idén májusban mutattuk be az akkor még tesztelés alatt álló szolgáltatást, melynek fő funkciói rövidfilmünkön is megtekinthetők. Az [origo]-t is kiadó internetszolgáltató kedden kiadott közleménye szerint a T-Home TV márkanéven kínált IPTV-szolgáltatásra november 6-ától fizethetnek elő a társaság ADSL-kapcsolattal rendelkező ügyfelei.

Bár az új szolgáltatás esetében a tévéműsor ugyanazon a rézdróton érkezik a lakásba, amelyen az internet is, s külön dedikált sávszélességet használ, s a műsorokat nem a PC-n, hanem a meglévő televízió képernyőjén lehet nézni. A használathoz egy vevőegységet (ún. set-top-boxot) mellékelnek: a távirányítós eszköz leginkább egy videomagnóra hasonlít, segítségével lehet megállítani az adást, felvenni műsorokat, illetve online kikölcsönözni filmeket, vagy átböngészni az elektronikus műsorújságot.

Hat városban indul az ADSL-es tévé

A T-Home TV szolgáltatás a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül, kezdetben hat városban (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg) lesz elérhető, igénybe vételéhez a T-Online nagy sávszélességű  lakossági ADSL-előfizetése szükséges (arról, hogy az IPTV műszakilag megvalósítható-e, ingyenes előminősítés során bizonyosodhatnak meg az ügyfelek). Az előfizetők internetkapcsolatának elosztását biztosító home gateway, és egy IPTV-vevőegysége a T-Online tulajdonában maradnak.

Itt is csomagokból kell választani

A novemberben és decemberben előfizetők kedvezménnyel rendelhetik meg a szolgáltatást. Egy éves hűségszerződéssel a 24 csatornát tartalmazó alapcsomagért 3490 forintot, míg a 46 csatornás családi csomagért ötezret kell fizetni. Az HBO mozicsatornáinak előfizetési díja 2 és 3 ezer forint. A belépési díj év végéig hét és félezer forint, de aki interneten rendeli meg, annak a T-Online elengedi ezt az összeget. Az IPTV-s videotékából régebbi filmeket ötszáz, az újabbakat hatszáz, a rövidfilmeket pedig kétszáz forintért "kölcsönözhetik ki" az ügyfelek egy napra.