Az internetes telefonáláshoz nem feltétlenül kell headsetet használni, számtalan USB-s telefon is kapható a boltokban. Ezekből próbáltuk ki négy különböző típust.

Sokan tudják már, hogy manapság tucatnyi szoftverrel - például a Skype-pal, a Klippel, vagy akár  a Live Messengerrel - ingyenesen lehet a világhálón két számítógép közt telefonhívást bonyolítani. Széles sávú elérés birtokában órákat lehet kedvező áron cseverészni az interneten, sokan azonban idegenkednek a mikrofonon, headseten keresztüli csevegéstől.

Ezúttal a Skype-pal használható USB-s telefonokat próbáltunk ki, melyek kiválthatják a kényelmetlennek ítélt mikrofonos fejhallgatókat. Kinézetük mellett használatuk is hasonló a hagyományos telefonokhoz. Miért vannak számgombok egy internettelefonon? Ezek akkor kellenek, ha valaki az internetről vonalas számot kíván tárcsázni - ez persze már fizetős szolgáltatás.

Csúcsmodell LCD-vel

Pro és kontra
+kényelmes használni
+ háttérvilágításos LCD
- drága
- lehetne hosszabb drótja

Elsőként a USRobotics USB Internet Phone nevű készülékét teszteltük, a gyártó vezetékes internettelefonjainak csúcsmodelljét. Az igényes kivitelű telefon hátoldalán a Skype logója virít, használatát pedig jégkék háttérfényű képernyő segíti. Használatához az eszközt csatlakoztatni kell az USB-porthoz, s telepíteni kell a CD-n mellékelt segédszoftvert is. Ezt követően az ismerősök listáját akár közvetlenül a telefon kijelzőjéről is lehet böngészni, s egy gombnyomással tárcsázhatók is az emberek, s azt is rögtön látni, ki hívott. Sms-ezni viszont nem lehet a készülékkel.

Forrás: [origo]

Ez a megoldás nagyon előnyös, hiszen elég, ha a PC-n fut a Skype, akár a monitort is ki lehet kapcsolni, beérkező hívás esetén az eszköz ugyanúgy csörög, mint a hagyományos telefon, hangminősége is hasonló. Ez a típus 12 ezer forint körüli összegbe kerül, s egy nagyjából kétméteres kábel jár hozzá, de bármelyik számítástechnikai boltban lehet párszáz forintért hosszabbítót venni hozzá.

Tűzpiros Skype-telefon

Pro és kontra
+ hosszabb kábel jár hozzá
- lehetne olcsóbb

A csúcsmodellnél nagyjából háromezer forinttal olcsóbb második tesztpéldányunk, a USRobotics Internet Mini Phone. Ebben a készülékben a kijelző helyett csak egy tűzpiros műanyaglap található. Bár ez a típus is képes csengetni, használatához mindenképpen látni kell a monitort: egyik gombjával a Skype-ot lehet előhívni, egy másikkal pedig a kontaktlistán szereplő nevek közt lehet ugrálni. Némi segítség a gyorshívás-funkció, ezzel a hogy a telefon gombjaihoz lehet hozzárendelni egy gombnyomással hívható kontaktokat.

Forrás: [origo]


Minden egyéb a hagyományos módon történik, ezen a készüléken is van egy standard hívásindító- és egy bontó gomb is, használatához ugyancsak telepíteni kell a CD-n lévő segédprogramot.

Hófehér játéktelefon bagóért

Pro és kontra
+ ez a legolcsóbb
+ jó hangminőség
- nincs kijelzője

Az Allied Telesis nemrég kezdte forgalmazni hazánkban az alsó kategóriás Skype-telefonját. A Palm Size USB Phone nevű típus fényes fehér műanyag borításának köszönhetően leginkább egy játéktelefonra hasonlít. Telepítése hasonló a tűzpiros modellhez, bár egy másfajta szoftvert mellékelnek a készülékhez CD-n.

Forrás: [origo]


Mivel itthon ez a termék még új, egyelőre boltok árlistáin sem találkoztunk vele, de a forgalmazó becslései szerint a rivális telefonoknál olcsóbban - 5-6 ezer forintért - lehet majd megvenni. Bár alsó kategóriás készülék, az összes telefon közül ennek a hangminősége bizonyult a legjobbnak - kár, hogy nincsen kijelzője, bár a gyorshívás funkciót ez is támogatja.

Telekonferencia tízezerért

Utolsó eszközünket elsősorban nem otthoni, hanem inkább vállalati környezetbe szánják: a USRobotics USB Speakerphone tulajdonképpen egy asztali kihangosító, amellynek használatakor a kéz szabadon maradhat hívás közben is.

Forrás: [origo]

Pro és kontra
+ szabad marad a kéz
+ jó hangminőség
- de a telefoné/headseté még jobb
- nem lehet vele tárcsázni

A kerek formájú eszköz fent említett társaihoz hasonlóan USB-n  kapcsolódik a PC-hez, s akár több ember hangját is képes közvetíteni a vonal túloldalára. Természetesen hangminősége nem vetekedhet a száj közelében lévő mikrofonokkal, de különösebb panaszunk így sem volt rá, a beépített hangszórója elég jó minőségű, emellett a zavaró visszhangokat kiszűrő algoritmussal is ellátták, s a hangerőszabályó billentyűk mellett némítógombja is van. Ára bolttól függően 10-14 ezer forint körüli.

Végszó

Őszintén szólva már rég volt, hogy ilyen könnyen boldogultunk a tesztelésre kapott eszközökkel: szoftvereik telepítését követően mind a négy eszköz gond nélkül működött a Skype-pal több PC-n is. Utólagosan csupán annyit kellett átállítani néhány esetben a Skype menüjében, hogy ne számítógépünk hangszóróján, hanem az eszközön csörögjenek a bejövő hívások.

A legkényelmesebb telefonnak a kék háttérfényű kijelzővel szerelt USRobotics Internet Phone-t találtuk, mivel ezen egy gombnyomással elérhető a hívható partnerek listája, illetve a hívó fél nevét is megjeleníti. A két olcsóbb modell közül az Allied Telesis készüléke nyerte el jobban tetszésünket: funkcióit tekintve azonos amerikai társával, de hangminősége érezhetően jobb annál. A USRobotics Speakerphone helyett otthonra inkább headsetet javasolnánk azoknak, akik társalgás közben is szeretnék használni kezüket. Viszont a kihangosítós megoldás akár konferenciahívások lebonyolítását is lehetővé teszi, ami céges környezetben hasznos is lehet.