Öt év után itt az új Internet Explorer

2006.10.19. 11:46

Csütörtök reggel óta letölthető a 7-es Internet Explorer: a Firefoxszal is versenyképes böngésző tartalmaz egy rakás hasznos újdonságot, de magyar verziója csak pár hét múlva fog megjelenni. Az angol változatot azért kipróbáltuk.

Mint azt már áprilisban, az egyik majdnem kész tesztverzió kipróbálása nyomán már bemutattuk, a Windows alá elérhető új böngésző kezelőfelülete jócskán megváltozott a jelenleg használatos 6-os verzióhoz képest. Mivel az új Internet Explorer jóval biztonságosabb böngészést biztosít
elődjénél, a Microsoft ezúttal a korábbinál agresszívabb módon, magas prioritású, automatikus frissítésként is fogja terjeszteni a böngészőt. Ez azt jelenti, hogy az XP-kbe épített Windows Update funkció automatikusan le fogja tölteni a felhasználók PC-ire, ha rendelkeznek internetkapcsolattal. A telepítéshez azonban a felhasználó jóváhagyása szükséges, emellett az installálás csak jogtiszta Windowsra lehetséges, s mindenképpen igényel legalább egy újraindítást.

Füleket és keresőt kapott az Explorer

Annak ellenére, hogy a 7-es verzió kezelőfelületének használata egy átlagfelhasználó számára biztosan elég szokatlan lesz, érdemes telepíteni az alkalmazást, mivel számos hasznos szolgáltatást tartalmaz.

Ezek leglátványosabbja, a böngészőlapok használata a Mozilla Firefoxot használók számára már ismerős lesz. A füles böngészés azt teszi lehetővé, hogy nem kell minden egyes honlapnak külön Explorert megnyitni, ehelyett a program egy ablakában több oldalt is meg lehet nyitni, amelyek közt a felső menüsorban lévő fülekre kattintva (vagy a Ctrl+Tab billentyűkombinációval) lehet váltani - új fül pedig a Ctrl+T-vel nyitható. A fülek baloldalán lévő kis gombra kattintva egy képernyőn akár az összes megnyitott oldal megtekinthető lekicsinyítve: látványos funkció, bár tesztelőnknek még sosem jutott eszébe használni.

Forrás: [origo]
Az átdizájnolt kezelőfelület

Nagyon megváltozott a böngészés során használt gombok kialakítása: az új verzióban csak az oldalak közti előre és hátra lapozást biztosító nyilak maradtak helyükön, eltűnt a leállítás és a frissítés ikonja, a Kezdőlap pedig jobb oldalra költözött. A Firefoxhoz hasonlóan végre az Explorer is alapból tartalmaz keresőablakot: a jobb felső sarokban lévő szövegmező alapesetben a Microsoft Live Search keresőjét használja, de bármikor átállítható például a Google-re vagy a Yahoo-ra is.

Könyvjelzők és hírcsatornák

Forrás: [origo]
Ilyenek az RSS-hírcsoportok

A kedvenc honlapok címeit a 7-es Internet Explorer bal felső sarkában lévő, baloldali csillag ikonra kattintva lehet elérni, új címeket pedig a pluszjeles csillag gombbal lehet elmenteni.

Újdonság, hogy a korábban megtekintett honlapok listáját is a Kedvencek mellé helyezték át az új böngészőben, s ugyancsak itt lehet elérni a felvett RSS-hírcsatornák  automatikusan frissülő tartalmait is. Ez utóbbiak szintén hasznos újításnak számítanak, segítségükkel kényelmesen lehet nyomon követni egy-egy hírportál vagy blog új tartalmait.  Ha egy honlap működtetői szolgáltatnak híreket ilyen formátumban, az Explorer menüjének jobboldali RSS-ikonja narancssárga színűre vált - ezt ki is lehet próbálni például a Techbázis nyitólapja, vagy valamelyik cikkjének behívásával. Ha az ikon narancsszínű, rákattintva fel lehet iratkozni az adott csatorna tartalmaira - példánkban rovatunk friss híreire. Ha ez megtörtént, a legfrissebb tartalmakat bármikor meg lehet tekinteni a könyvjelzők mellett elérhető, jelenleg Feeds néven ismert menüpont alatt, s persze bármely csatorna bármikor törölhető.

Forrás: [origo]

Egyszerűbb lett a nyomtatás

Mivel a weboldalakat általában nem A/4-es papírlapra történő nyomtatásra optimalizálják, nem egyszerű úgy kiprintelni egy honlapot, hogy az ne lógjon ki a lap egyik oldaláról se. Ebben hivatott segíteni a 7-es verzió új nyomtatási funkciója. Ezzel ugyanis pár kattintással beállítható, hogy álló, vagy fekvő módban szeretnénk printelni, de akár a szájt is nagyítható és kicsinyíthető a legideálisabb lapkitöltésnek megfelelően.

Okosítani is lehet

A rivális alternatív böngésző, a Firefox egyik nagy előnye volt eddig, hogy rengetegféle kiegészítő alkalmazást lehet letölteni hozzá, ezek közt multimédiás lejátszók, valutakonverterek, időjárás-előrejelzők is találhatók.

Végre az Internet Explorert is lehetséges lesz hasonló módon okosítani, az Ieaddons.com honlapról számos kiegészítőt lehet letölteni a programhoz. Sajnos a választék még közel sem olyan óriási, mint a Firefox esetében, ráadásul számos kiegészítő nem is ingyenes - remélhetőleg a jövőben jobban feltöltik majd a kínálatot.

Forrás: [origo]

Böngésszen biztonságosabban!

Forrás: [origo]
Veszélyt jelző ikonok

Az Internet Explorer 7 a Microsoft ígérete szerint jóval biztonságosabb lett elődeinél, emellett online csalásokhoz használt weblapok detektálására is felkészítették. A Phishing filter nevű funkció bekapcsolását követően ikonokkal jelzi a veszélyt: a sárga felkiáltójel a csak gyanús honlapokat, a vörös páncél pedig a bizonyosan törvénysértő tevékenységhez használt szájtokat jelöli. Kissé irónikus módon az új böngészőben szakértők már a megjelenése napján egy biztonsági hibára bukkantak.

A Microsoft hivatalos közleménye szerint arra számít, hogy a jövő év első feléig világszerte többmillió felhasználó fogja telepíteni az új Internet Explorert. Egy biztos, a Windows beépített böngészője jócskán megérett már a frissítésre, mi is ajánljuk az új verzió kipróbálását, de már alig várjuk a Firefox 2.0 megjelenését is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK