Saját Google-t készíthet magának bárki

2006.10.24. 15:38

A webkeresőt személyre lehet szabni, hogy csak azokat az oldalakat keresse, amelyeket a felhasználó szeretne.

A Google személyre szabható webkeresőt indított el, amelynek forrásait a felhasználók maguk állíthatják össze. A cég elsősorban olyan webszájtok szerkesztőinek szánja a szolgáltatást, amelyek egy adott témával, szakterülettel foglalkoznak.

A Google Custom Search Engine weboldalán egy állandó listát lehet összeállítani azokról az oldalakról, hírforrásokról, amelyeket a felhasználó kerestetni szeretne. A személyre szabott keresőmezőt ezután közzé lehet tenni a weben, így a tematikus oldalak (például szaklapok, hobbiszájtok) szerkesztői megtehetik, hogy olvasóiknak a témához leginkább kapcsolódó keresőszolgáltatást nyújtanak.

Ez is hirdetési felületet teremt

A szolgáltatás hétfőn indult el, és teljesen ingyenes, viszont a Google szöveges hirdetései megjelennek a keresési találatok mellett. A cég oktatási, kormányzati és nonprofit intézmények számára lehetővé teszi reklámmentes változat használatát is. A Google-t eddig is sok webolal használta saját keresőjeként, egy parancssori utasítással "önmagára irányítva" azt.

A most bevezetett újítás lényegében a kereső konfigurálását könnyíti meg, és persze a cégnek is komoly bevételeket hozhat, mivel a pontosított keresési eredmények mellett hirdetései is nagyobb eséllyel jutnak el a megfelelő közönséghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK