Letölthető a szoftveróriás kémprogramok ellen védő Windows Defender nevű ingyenes alkalmazásának végleges verziója. Első ránézésre az új verzió semmiben nem tér el a legutóbbi bétától.

A korábban Microsoft Anti-spyware néven ismert szoftvert sokan már ismerhetik, hiszen első tesztverzióját még tavaly januárban adta ki a szoftvercég. Bár eddig csak tesztverziók léteztek a Windows Defenderből, ezek elég stabilan működtek, így sokan vették használatba a weboldalakról észrevétlenül feltelepülő kémprogramok és egyéb károkozók ellen védő szoftvert.

A Windows Defender végleges változata a Microsoft közlése szerint gyorsabb kártevő-keresőt építettek, kezelőfelületét javították, egyszerűbbé tették. Az új verzió már az adminisztrátori jogosultságokkal nem rendelkező felhasználókat is tud védeni, s a kémprogramok automata irtására is képes időzített keresés esetén. Vállalatok esetén lehet fontos, hogy a végleges változattal a rendszergazdák központilag is indíthatnak ellenőrzést a hálózatra kapcsolódó PC-ken.

Mivel az alkalmazás ingyenes, vonzó alternatívát jelenthet az ismert biztonsági szoftvereket gyártó cégek spyware-ek ellen védő termékeinek, ám nem helyettesíti a vírusirtót. Míg a korábbi béta változatok esetében csak a Windows Defender letöltéséhez volt szükség az Windows jogtisztaságának ellenőrzésére, addig a végleges verziót már telepíteni is csak legális XP-re lehet - hasonlóképp például az Internet Explorer 7-hez.