Xbox 360-at már eddig is lehetett szerezni, péntek óta viszont hivatalosan is forgalmazzák Magyarországon a Microsoft játékkonzolját. A géphez így lesz garancia, ügyfélszolgálat, honosított játékok és előbb-utóbb magyar nyelvű menü is.

A Microsoft november 3-án kezdte meg az egy évvel ezelőtt bemutatott Xbox 360 játékkonzol hazai forgalmazását. A játékgéphez eddig csak külföldi magánimportból, vagy nem hivatalos forgalmazók révén lehetett hozzájutni az elektronikai áruházakban. Bár az Xbox így valószínűleg sok helyen drágább lesz, mint az eddig szürkeimportból beszerzett modellek, az értékesítési akciók keretein belül ajándék játékok is járhatnak majd hozzá. Ami viszont még fontosabb: a cég teljes körű garanciát nyújt majd a gépekhez itthon is.

Futár viszi javítani a gépet

A Microsoft ígérete szerint a vásárlók telefonos ügyfélszolgálaton keresztül jelenthetik majd be az esetleges hibákat, amelyeket először a távolból próbálnak majd elhárítani. Ha ez nem megy, akkor futár jön a játékgépért, és azt vagy megjavítják, vagy cseregépet küldenek vissza a vásárlónak.

A PC Guru játéklap szerzőinek tapasztalatai szerint eddig meglehetősen nehéz dolguk volt a garanciális ügyintézéssel azoknak, akiknek elromlott a konzoljuk. Komolyabb probléma még az előző modell, az első Xbox esetében mutatkozott 2005 elején: ekkor a gyártó több millió, a konzollal értékesített tápkábelt hívott vissza, mivel azok tűzveszélyesek voltak.

Magyar játék lesz, magyar menü még nem

Az Xboxhoz emellett érkeznek az első, magyar nyelvű játékok is, ami teljesen új a konzolok világában: honosított játékszoftvert eddig csak PC-re lehetett vásárolni. Az első magyarított játék a Viva Pinata című korhatár nélküli szoftver lesz, amely december elején kerül majd a boltokba. A programban egy tarka, különös formájú állatok által lakott képzeletbeli világot kell létrehoznia a játékosnak, melyben minden figura saját névvel és személyiséggel bír.

A konzol azonban egyelőre angol nyelvű menüvel érkezik, és a gép teljes lokalizációjára, vagyis a magyar menüre valószínűleg még jó ideig várni kell. Ugyanígy várat magára az Xbox 360-hoz tartozó online játékszolgáltatás, a Live magyarországi beindítása: a hazai felhasználók így egyelőre nem csatlakozhatnak a játékosok nemzetközi internetes közösségéhez, hogy megmérkőzzenek egymással, vagy játékokat töltsenek le.

Fotó: Szabó PálA HD-vel is kivárnak

A Microsoft képviselői szerint legkorábban 2007 telén-2008 tavaszán készülhet el a magyar nyelvű lokalizáció, és a magyar menü és a Live egy időben debütál majd. Az Xbox 360 hivatalos weboldala, ahol híreket, termékinformációkat kaphatnak a felhasználók, viszont már magyarul is elérhető - bár az egyik fotó alatt még szlovák képaláírást lehet olvasni.

Az Xbox 360-hoz csatlakoztatható kiegészítők sorából a hivatalos forgalmazóknál majdnem mindent kapni lehet majd nálunk is. A hazai Xbox Live szolgáltatás elindulásáig viszont a netes eszközöket - például a webkamerát - nem hozzák majd forgalomba, és a Microsoft még kivár a konzolhoz csatlakoztatható nagy felbontású HD DVD meghajtó piacra dobásával is. Az első HD-s filmek várhatóan csak jövő tavasszal jelennek meg Magyarországon, így egyelőre ezért sem éri meg az újfajta lejátszót piacra dobni a géphez.

Még csak most indul a dömping

Fotó: Szabó Pál

A Microsoft a hazai piacon is sokat vár az új játékgéptől: a cég reményei szerint nyár végéig 20 ezer példány is elkelhet itthon a konzolból. Ugyan az igazi játékfüggők legtöbbje az elmúlt egy év folyamán már valamilyen forrásból beszerzett magának egy példányt az Xbox 360-ból, a cég képviselői szerint a hivatalos forgalmazás fellendíti majd az eladásokat. A magyar nyelvű játékok, a garancia- és terméktámogatás révén valóban úgy tűnik, hogy az Xbox 360 fölénybe keveredhet a már nálunk is régóta teljes garanciával forgalmazott, és a globális piacot is uraló Playstation 2-vel szemben.

Az Xbox 360 mellett szól az is, hogy ugyan a nemzetközi premierhez képest hazánkba egy év késéssel érkezett meg hivatalosan, de még így is jóval előbb jelent meg, mint a Sony új konzolja, a mai szemmel már bizony igen szerény teljesítményt nyújtó Playstation 2-t leváltó Playstation 3. Az Xbox online szolgáltatásai pedig - ha eljutunk addig, hogy azokat is magyarítják - egy otthoni PC néhány fő funkcióját is kiválthatják.

A Microsoft élő bemutatókkal turnéztatja a konzolt a hazai premier után. A bevásárlóközpontokban és áruházakban az Xbox 360 játékaiból alaposan felkészített hostess-lányokkal mérkőzhetnek meg majd az érdeklődők, a konzol bemutatóestjén pedig Ganxta Zolee játszott le egy virtuális focimeccset a házigazda Kovács Kokó Istvánnal az eseménynek helyt adó Boxutca étteremben.