Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését - mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb infokommunikációs kutatása. A kutatásban hat új keletű technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni a válaszadóknak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak.

Az eredmények szerint - a modemen és a dekóderen kívül - a válaszadók döntő hányada egyetlen területhez sem tudta besorolni a vizsgált fogalmakat. A válaszadók egyedül a televíziózáshoz használt dekódert és az internetezéshez szükséges modemet tudták többé-kevésbé helyesen társítani, a többség azonban vagy egyetlen kommunikációs formához sem tudta kötni a vizsgált fogalmakat, vagy tévesen kapcsolta össze őket.

Modemet, dekódert a rádióhoz

Az 1500 megkérdezettből a dekóderről és a modemről még hellyel közzel viszonylag sokan tudták, hogy mire való: míg az előbbiről a válaszadók 42 százaléka mondta, hogy a tévézéshez, a modemről 40 százalék állította - helyesen - hogy az internetezéshez szükséges eszköz. Ugyanakkor a dekódert a megkérdezettek tizede az internethez, a modemet a vezetékes telefonhoz kapcsolta volna - de volt olyan is, aki a rádiót említette.

A legújabb technológiai megoldások közül a számítógépes telefonáláshoz szükséges Skype szoftvert ismerték a legtöbben. Az emberek 17 százaléka kötötte helyesen az internethez ezt a fogalmat, de a válaszadók közül 2-3 százaléknyian a mobil és a vezetékes telefonálással is kapcsolatba hozták. A lakosság körében ennél kisebb ismertségnek örvend a 3G technológia. Az új alkalmazást 16 százaléknyian társították a mobiltelefonhoz, a megkérdezettek tizede pedig az internethez. A megkérdezettek körében legkevésbé a hotspot és a set-top-box elnevezések voltak ismerősek, mindössze 15 százalékuk kapcsolta össze a megfelelő kommunikációs formával ezeket az eszközöket.

Felének - háromnegyedének fogalma sincs

Meglepően magas volt azoknak a válaszadóknak az aránya, akiknek egyáltalán, fogalmuk sem volt, hogy a kérdezett szavak, fogalmak melyik kommunikációs formához köthetők: 46 és 77 százalék közt volt a vállukat vonogatók aránya - azaz majdnem biztosan mondhatjuk, hogy a hazai lakosság fele még mindig nem tud mit kezdeni ezekkel a kulcsszavakkal.

Ugyanakkor az is igaz, hogy például a modemet éppúgy lehet a vezetékes telefonhoz, mint az internethez kötni, hiszen e kettőt köti össze a szerkezet (lásd lentebb, a kifejezések magyarázatánál), mint ahogy a 3G (a harmadik generációs mobilszolgáltatások rövidítése) is köthető a mobiltelefóniához (hiszen azt jelenti), de a legjellegzetesebb - illetve a legtöbbet "marketingelt" - szolgáltatás amit a technológiával igénybe lehet venni, az épp az internet-hozzáférés. Így sokkal kevésbé az a mérvadó, hogy ki melyik végéről látja ezeket az eszközöket, mint inkább az: ki nem tudja sehova sem kötni a foglamakat.

Mi micsoda?

dekóder: Jelátalakító berendezés, amely a vevőkészülék számára "fordítja le" az eltérő formátumban érkező jeleket. Televíziós dekóder közbeiktatásával lehet például digitális adást nézni analóg készüléken, vagy régebben a a fizetős tévéadások (például HBO) vételéhez is ilyen eszközöket rendszeresítettek.

Skype: A legnépszerűbb internetes telefonszoftver, amely szöveges chatelésre és videohívásra is alkalmas. A PC-re telepített kliens segítségével ingyen, vagy a hagyományos szolgáltatók díjainál olcsóbban lehet vele hívni más felhasználókat vagy telefonszámokat. Magyar klónját a T-Com és T-Online készítette el Klip néven.

3G: Széles sávú mobil adatátviteli szabvány, amely megközelíti a hagyományos telefonvonalon keresztül szolgáltatott ADSL sebességét. Kapacitása lehetővé teszi a videotelefonálást, valamint televíziós adások, multimédiás anyagok továbbítását is.

modem: A telefonvonalon vagy kábelhálózaton keresztül zajló adatkommunikációt lehetővé tévő eszköz, amely jellemzően egy számítógépet köti össze valamilyen távközlési hálózattal. Tárgyiasult formájában vagy egy beépített PC-alkatrész, vagy laptopba dugható kártya, vagy egy különálló dobozka.

set-top-box: Tükörfordításban a "(tévé)készülék tetejére helyezhető doboz", amely speciális adat- vagy műsorszolgáltatások használatát teszi lehetővé. Ilyen kiegészítővel lehet például megtekintett műsoronként fizetendő (úgynevezett pay-per-view) csatornákat, vagy interneten keresztül sugárzott tévéadást (IPTV) nézni.

hotspot: Vezeték nélküli internettel (wifi) lefedett terület, tükörfordításban "forró pont". Egy hotspot jellemzően egy jeladóból áll, tehát a megjelölés az annak hatósugarába eső pár száz négyzetméteres területet jelöli, de lehet ennél nagyobb is, amelyet több jeladó szolgál ki. A különböző hotspotok át is fedhetik egymást.