A Microsoft beszáll a SUSE Linux terjesztésébe, és közös fejlesztésbe kezd annak gazdájával, a Novellel, hogy megfeleljen céges ügyfelei igényeinek.

A Microsoft a múlt héten bejelentette, hogy megállapodást kötött a Novellel, a SUSE Linux gazdájával az operációs rendszer támogatásáról - adta hírül a Cnet. A redmondi szoftvercég forgalmazni ugyan nem fogja a mindeddig Windows-konkurensnek kikiáltott rendszert, de azon ügyfeleinek, akiknek mindenképpen Linuxra van szüksége, a SUSE-t ajánlja majd.

A két cég megállapodása értelmében a Microsoft évi 70 ezer SUSE-t tovább is ad ügyfeleinek, a hozzájuk járó garanciával és terméktámogatással együtt. A Microsoft és a Novell közös fejlesztésekbe is kezd, amivel többek közt a Windows és a SUSE Linux együttes felhasználásának lehetőségeit szeretnék javítani.

A Microsoft ezzel felhagy a Linux ellen folytatott hadjárattal, amire - az IT-szakma általános megdöbbenése mellett - a piaci körülmények kényszerítették rá. Hálózati környezetben ugyanis sokan használnak windowsos munkaállomások mellett valamilyen linuxos szervert.

Erre van igény

Egy héttel ezelőtt a cég nagy riválisa, az Oracle is bejelentette, hogy az IBM által is terjesztett Red Hat Linuxból létrehoz egy saját változatot, így a Microsoft is kénytelen volt választani magának egy disztribúciót.

Steve Ballmer, a szoftvercég vezérigazgazója azonban leszögezte: ezek után sem szállnak be a Linux árusításába. A Microsoft-vezér szerint az egyezséggel csupán "rugalmasabb lehetőségeket adnak ügyfeleiknek", mivel erre van igény. "De ha szükségük van valamire," tette hozzá Ballmer, "változatlanul azt mondom: Windows, Windows, Windows."