Vietnam és Egyiptom is az internet ellensége

2006.11.07. 7:01

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) közzétette hétfőn "az internet ellenségeinek" minősített országok listáját a kedden és szerdán rendezendő "nemzetközi internetes tüntetés" alkalmából.

Az RSF a következő országokat minősítette idén az internet ellenségeinek: Egyiptomot, Észak-Koreát, Fehéroroszországot, Iránt, Kínát, Kubát, Mianmart, Szaúd-Arábiát, Szíriát, Tunéziát, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt és Vietnamot.

A 2005-ös listához képest annyi a változás, hogy lekerült róla Líbia, a Maldív-szigetek és Nepál, felkerült viszont Egyiptom. Az előbbiek azért szabadulhattak meg ettől a bélyegtől, mert az RSF egy missziója úgy tapasztalta, hogy ezekben az államokban már nem cenzúrázzák az internetet, és senki sincs már börtönben internetes vétség miatt. Egyiptom azért került fel a feketelistára az RSF indoklása szerint, mert Hoszni Mubarak államfő "roppant nyugtalanító tekintélyelvűségről tesz bizonyságot" az internet tekintetében, s mert az egyiptomi hatóságok bebörtönöztek három blog-írót, aki hitet tett blogjában amellett, hogy demokratikus reformokra van szükség az országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK