Aki szerint a legfeszesebb tempójú akciójátékok a szemkápráztató háromdimenziós csodák közül kerülnek ki, alaposan téved. Olyan kétdimenziós játékokról esik most szó, amelyekben ezernyi vérszomjas szörny áll szemközt egy hőssel - és a rászerelt, anyahajókat is megszégyenítő arzenállal.

Crimsonland - a pionír

A finn fejlesztésű, 2003-ban kiadott Crimsonland első látásra egy felülnézetes, tízperces kávészünetekre tökéletes lövöldözős játék.  A tíz perc órákig is elnyúlhat, amikor a felületes vizsgálat felismerésbe csap át. Három, egymásba fonódó játékmód, több, ötven szint, bónuszokkal együtt körülbelül harmincféle fegyver és a képernyőt szó szerint ellepő szörnyek jellemzik a rövid idő alatt kultikus státust kivívott programot.

Forrás: [origo]
Crimsonland

A játékmenet villámgyors reflexeket igényel és folyamatos adrenalinlöketet ad. Az idegen lényekkel szembeszálló kommandós mozgását billentyűzettel, célzását egérrel tanácsos kezelni. Egyszerre egy (kivételes esetben két) fegyver használható - mindegyik különböző tűzerővel, hatótávval és újratöltési idővel bír, meg kell tehát fontolni, hogy melyikkel milyen stratégia alkalmazható.

Kezdetben egyetlen árva pisztoly a segítőtárs, a lelőtt szörnyek - szerencsés genetika hiba folytán - fegyvereket, bónuszokat, bombákat hagyhatnak maguk mögött hátra. A lángszórótól a több ellenfelet érintő ionpukkantóig, a hosszú vércsíkokat eredményező mesterlövészpuskáig vagy a helikopter-gépágyúig tart a felhasználható eszközök listája. Minden ellenfél elpusztítása tapasztalati pontokat ad, amelyekből minél több halmozódik fel, annál több kiválasztható képességre tesz szert a főhős. Regeneráció, nagyobb tűzerő, élesebb szem, lézerirányzék és számos egyéb extra könnyíti az életbenmaradást.

A küldetéseket teljesítve fegyverek és képességek válnak elérhetővé az ún. Survival módban, amely a Crimsonland igazi vonzereje. A talaj percek alatt válik fehérből vagy barnából karmos-csápos hullákkal cakkozott vörössé, amin egyre nehezebben látszik, hogy mi mozog és mi nem. A szörnyek egyre többen vannak, egyre erősebbek és gyorsabbak, a játékos pedig egyre gyorsabban kényszerül a zen-elme elsajátítására. Kattint, lő, kattint, újratölt, mozog, folyamatosan mozog, lő, meghal, highscore-t ér el. A Survivalban ugyanis garantált a bukás, a kérdés csak az, ki mennyi ideig bírta. Hárommillió pont felett igazán kényelmesen érezheti magát a kedves olvasó.


Alien Shooter - még véresebb

Míg a Crimsonland egy képernyőt, az orosz  fejlesztésű Alien Shooter komplett bázist ad mozgástérnek a játékos számára. A történet ugyan nem lép túl az "idegenek lepték el a
földet, némi gond van" történet határain, de őszintén: itt nem is erre van szükség. Képzett kommandós indul megmenteni a világot egy földalatti bunkerbe, az itt tobzódó szörnyekről pedig annyit érdemes tudni, hogy rengetegen vannak és túl sok vér van bennük. Érdemes leszögezni azt, hogy az Alien Shooterben jóval több a vér, mint a Crimsonlandben, egy komplett bázist vörösre festeni pedig tényleg nagyon nem megerőltető.

Forrás: [origo]
Alien Shooter

Tíz fegyver és jópár extra támogatja a pokoljárást, a lefűrészelt csövű vadászpuskától a több sort egyszerre elsodró lézerágyúig számos alternatíva áll rendelkezésre. Automata, lebegő ágyú is vásárolható, amely engedelmesen követi a játékost és az első pár pályán kifejezetten használható, a vállra szerelt rakétás óriások első rohama után paradigmaváltás jön, ezt garantálhatjuk. Boldogságot a lenti szintek teljesen körbeforgatható ipari gépágyúi jelentik, amelybe beleülve hatalmas rohamokra lehet számítani, bár ez inkább agyaggalamblövészet, mint bármi más.

A pályákon nemcsak fegyvereket és töltényt lehet felszedni, hanem pénzt is, amely a pályák közt fellelt boltban verhető el. Minden felszerelés megvásárolható itt, ami a játékban előfordul, még a borsos árú, de igen hasznos implanátumok is, amik gyorsabbá, teherbíróbbá vagy éppen ellenállóbbá teszik a karaktert. Apropó, karakter: férfi vagy női kommandóst is indíthatunk és ennek hatása is van a játékmenetre. A férfi több töltényt bír el és több sebzést visel el, míg a nő gyorsabb és pontosabban céloz.

A látványra és a hangeffektekre nem akadhat panasz, tökéletes, feszült hangulatot kölcsönöznek a játéknak. A részletességet gyengébb konfigurációnál sem kell lejjebbtornázni. A három epizódot alkotó 24 pályához kijött még később egy ötszintes bővítő, The Experiment címmel.

Theseus: Return of the Hero - a hiánypótló

Vadnyugati hangulat, időjárás és a föld felett játszódó vérontás dominál a Theseusban. Az Alien Shooter sikere után a fejlesztésért felelős Sigma Team ugyan nekiugrott a második rész készítésének, de akkora rajongói érdeklődéssel kellett szembenézniük, hogy saját bevallásuk szerint is hiánypótlóként dobták a piacra a Theseust.

Forrás: [origo]
Theseus: Return of the Hero

Az athéni király helyett egy kopasz, enyhén gülüszemű katonát kell irányítani, aki country-zenére indul el egy apokaliptikus tájon egy zseblámpával megy egy pisztollyal idegeneket vadászni. Eshet az eső, kisüthet a nap is, sötétben (lehetőleg zseblámpával) vagy világosban megy a harc az Alien Shooterből ismert szörnyek ellen. A játékmenet csak annyiból változott, hogy a pályán már nem csak a kijáratot kell megkeresni, hanem elbújt farmereket is meg kell mentenünk - bár ehhez elég csak odamenni hozzájuk, ők meg elteleportálnak.

A Survival mód innen sem maradhatott ki, a grafikára és hangokra pedig abszolút nincsen panasz, problémát talán csak az erős kontrasztot adó vadnyugati háttérzenében lehet találni.

Alien Shooter 2: a legvéresebb

Kétségkívül a felülnézeti vérszökőkutak nonpluszultrája az Alien Shooter 2. A 2006 karácsonyára megjelenő játék minden tekintetben felülmúlja elődjét: a hangulatot és a pályákat dinamikus világítás, köd, füst és eső alapozza, pályánként 10 000 (tízezer) szörny található, amikből egyszerre körülbelül száz jelenik meg a képernyőn. Ötvenféle fegyver áll rendelkezésre, amelyek nemcsak átlyuggatják a szörnyeket, hanem felgyújtják, lefagyasztják, de akár még le is kicsinyíthetik azokat. Emellett húszféle kiegészítő várja a játékosokat, a már megszokott fényekről, radarról, egészségügyi ládákról és automata lövegekről van szó. Aki pedig nem a lábán akar haladni, autózhat is, a második részbe járművek is kerültek.

Forrás: [origo]

A játék demóját mindenféleképpen muszáj kipróbálni, hiszen a 2006-os év egyik legnagyobb sikervárományos akciójáról van szó. Akinek pedig nem elegendő a hét perces időlimit, legyen szemfüles. A fejlesztő Sigma Team weboldalának fórumában tippeket találhatnak az érdeklődők, hogy miként kaphatnak több időt a kipróbálható pályákon.

R.I.P. - A toronyban

Ígéretesnek tűnő koncepcióval indít a R.I.P., amelynek teljes címe a fejlesztők szerint oroszul annyit tesz: "még egy felülnézeti lövöldözős". A demóban a Halál szerepében várhatjuk a szörnyek támadását (a teljes verzióban ez kiegészül Halloween, ill. Rock'n'Roll nevű szereplőkkel is), azonban hamar kiderül: gyerekeknek szánt, enyhén ijesztegetős Crimsonland-klónról van szó.

Forrás: [origo]

R.I.P.

Akármilyen vad is legyen a választott karakter, a képernyő közepén található ágyútorony csövét lehet csak irányítani és azzal kell hidegre tenni okosnak nem nevezhető ellenfelek sorait. Akinek még ez is túl vad lenne, további megalkuvásra is van lehetőség: a véres Blood mód helyett csak egy kattintás a játék kezdetén a Flower módra való áttérés: ilyenkor az ellenfelek haláluk pillanatában virágokká változnak.

Evil Invasion: mágia és lassú léptek

Kommandósok és nehéztüzérség helyett lepelbe bújt varázslótanonc osztja az ellent az Evil Invasionben. Az egyesek szerint a Diablo és a Crimsonland keverédéséből megszületett játékot furcsa lesz játszani, ha valaki gyorsvonattempóban akar lőni. A mágus ugyanis kezdetben inkább fut ellenfelei elől és lövedékeiket kerülgeti, egy szem lila varázslövedékét használva csekély védekezésül.

Forrás: [origo]
Evil Invasion

Kellő ellenfél ledarálása és szintlépés után egyre nagyobb mozgástempóra, egyre több és erősebb varázslatra tesz karakterünk szert - némi szerepjátékos elemet csempészve az akcióba. Akinek egy cseppet is tetszett a Harry Potter, az imádni fogja a négy iskola varázslataiból szelektáló, múmiákra tűzlabdadobáló, kicsit esetlen főhőst.