Elkészült az új Windows

2006.11.09. 11:50

A Microsoft bejelentette, hogy befejeződött a Windows XP  utódja, a Vista fejlesztése. Az új operációs rendszert az otthoni felhasználók jövő január végétől vásárolhatják meg.

Az új Windows fejlesztése mintegy öt évet vett igénybe, igaz, a redmondi programozóknak nagyjából két évnyi munka után újból kellett kezdeni a kódolást, mivel az eredeti termék minősége nem felelt meg a kívánalmaknak.

Most már biztosan megjelenik

A Windows Vista elkészültét Jim Allchin, a szoftvercég alelnöke egy órával a kód lezárását követően jelentette be hivatalosan. Elmondása szerint a végleges verzió elkészült, teljesen stabilan működik, így biztosan le tudják szállítani a tervezett időpontban - ez azért fontos, mert az új Windows premierjét az elmúlt években többször is elhalasztották.

Elsőként a Microsoft nagyvállalati partnerei számára lesz elérhető a Windows Vista, ők már november 30-ától megkaparinthatják az operációs rendszert. Erre azért van szükség, hogy a PC-k és hardvereszközök gyártói elkészíthessék a megfelelő illesztőprogramokat termékeikhez, hogy azok a Vista alatt is használhatók legyenek.

Az otthoni felhasználóknak két hónapot várniuk kell a Vistára, ők január 30-ától vehetik meg az új Windowst. A Vista magyar nyelvű verzióra a cég tervei szerint várhatóan márciustól lesz kapható - mondták el a cég hazai leányvállalatának képviselői korábban az [origo] Vendégszobájában.

Kimarad a karácsony

A késedelmes megjelenés miatt a karácsonyi vásárlási szezont a cég elszalasztja, amely érzékenyen érintheti a szoftveróriás mellett a PC-gyártókat is. A csúszás ellensúlyozása érdekében egyes külföldi gyártókkal együttműködve a Microsoft olyan kuponokat osztogat újonnan vásárolt PC-khez, melyekért ingyen kaphatja meg a Vistát a vásárló, amint az megjelenik. Magyarországon egyelőre még kidolgozás alatt vannak a hasonló akciók, mondták el a hazai képviseletnél érdeklődésünkre.

Forrás: [origo]
Sok kép a Vistából (klikkeljen a képre)

Bővíteni kellhet a gépet a Vistához

Az új Windows hatféle változatban jelenik majd meg: a fejlődő országok piacaira szánt, lebutított Starter mellett kétféle otthoni, kétféle üzleti, és egy, minden funkcióval ellátott Ultimate verziót lesz elérhető belőle. Az európai uniós piacon pedig a versenyjogi szabályok miatt a Media Player nélkül, N-jelzésű változatban is árulni fogják a szoftvert.

Bár a látványos,  térhatású grafikai elemek kikapcsolásával a Vista gyengébb számítógépen is elfut, ha az legalább 800 megahertzes processzor, és fél gigabájt memória van a gépben. Minden grafikai extrájának kihasználásához azonban ajánlott egy kétmagos, legalább 3 gigahertzes processzor, 2 vagy több gigabájt memória, erős grafikus kártya, gyors merevlemez.  Korábbi cikkünkben az egyik utolsó, már stabil működésű tesztverzióval szerzett tapasztalatainkról számolunk be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK