A Vista beépített megoldásai egy időre feleslegessé teszik a vírusirtó használatát - legalábbis a Microsoft egyik vezetője szerint.

A Microsoft társelnöke, Jim Allchin vakon megbízik a Windows Vistában, amihez szerinte vírusirtóra sincs szükség - adta hírül a BetaNews. A szakember elmondása szerint hétéves kisfiát is úgy engedi netezni, hogy a Vista saját biztonsági rendszerén és az általa beállított tartalomszűrésen kívül más nem védi a gépet.

Allchin leginkább az Address Space Layout Randomization (ASLR) nevű technológiában bízik, amely a rendszermagot védi a kártevőktől. A véletlenszám-generátoron alapuló megoldásnak köszönhetően "minden vistás gép egy kicsit más" a kártevők számára, mondta el a cégvezető, ezért nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy azok át tudnak ugrani egyik PC-ről a másikra.

A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a Microsoft által kidolgozott megoldás nem lehet tökéletes, mivel a hackerek is folyamatosan dolgoznak. Ami viszont a dolgok jelenlegi állását illeti, Allchin úgy érzi, ők vannak előnyben, és magabiztosan hisz a védelmi technológiában.