35 éves az Intel első processzora

2006.11.15. 14:28

Az Intel 4004-es volt a gyártó első kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. A lapka sebessége mai szemmel nézve elhanyagolható, még az 1 megahertzet sem érte el.

A korábban csak memóriák gyártásával foglalkozó amerikai Intel 1971 novemberében mutatta be első mikroprocesszorát, a 4004-es lapkát. Míg a gyártó legújabb, Core 2 Duo processzorában 291 millió darab tranzisztor található, a 4004-es lapka csupán 2300 darab tranzisztort tartalmazott.

A cég első kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszorának sebessége megjelenésekor nem volt rossz. A bélyegméretű lapja hasonló számítási teljesítményre volt képes, mint az első elektronikus számítógép, az 1946-ban épített ENIAC - amely azonban még egy teljes termet elfoglalt.

Forrás: [origo]

A mai szemmel kezdetlegesnek tűnő processzor áramkörei 10 ezer nanométeresek voltak - egy ma kapható modern chip esetében ugyanezek 65 nanométeresek (1 nanométer 1 milliméter egymilliomod része, egy hajszál nagyjából 100 ezer nanométer vastag). Csekély teljesítménye ellenéreaz  első Intel mikroprocesszoráért manapság is jó pénzt fizetnek a gyűjtők: az antik chip arany és fehér színű változatáért ezer dollárt vagyis több mint kétszázezer forintot is megadnak - olvasható a Wikipedia szócikkében.

Az Intel 4004-es harmincötödik évfordulóján az Intel nem kereskedelmi célra szabadon felhasználhatóvá tette a lapka működési elvét és terveit, s múzeumának honlapján is számos érdekességet tett közzé a processzorról.