Brit csalók egy hétköznapi mp3-lejátszó segítségével voltak képesek kicsalni bankautomatákból az ügyfelek adatait, majd ezek felhasználásával hamis hitelkártyákat készítettek, melyekkel aztán nyolcvanmillió forint értékben vásároltak lefülelésük előtt.

A rendőrkézre került csoport vezetője a 41 éves Maxwell Parsons, egy ismert bűnöző volt, aki társaival egy teljesen új módot eszelt ki a bankjegykiadó automaták kifosztására. A csalók olyan boltokat, bárokat és egyéb helyeket kerestek fel, ahol nem falba süllyesztett, hanem állványon álló ATM-ek működtek.

Mivel a beltéren üzemelő gépek hátulja szabadon volt, a csalók hozzáfértek az ezeken lévő csatlakozókhoz, és egy mp3-lejátszót iktattak az ATM és az ahhoz csatlakozó telefonkábel közé. Az eszközzel rögzítették az automatából érkező, eredetileg a központi banki rendszernek továbbított hangokat.

A digitálisan rögzített zajt ezt követően egy Ukrajnából beszerzett szoftver segítségével használható adatokká tudták konvertálni, így az értelmetlen csipogásból képesek voltak kinyerni a bankautomatán korábban lebonyolított tranzakciók adatait, többek közt bankkártya-számokat, jelszavakat. Az adatok birtokában a csalók klónokat készítettek az eredeti kártyákból, melyekkel aztán vásárolni is tudtak: összesen mintegy 200 ezer font, vagyis 76 millió forint értékben költöttek mások számlájára.

Parsons végül egy közlekedési kihágás miatt került a rendőrök kezére: miután Londonban tiltott helyen fordult meg, átvizsgálták az autóját, melyben hamis bankkártyákat találtak, ezért házkutatást tartottak manchesteri otthonában.  A férfit, aki bevallása szerint egy Cambridge-en tanuló barátjától tett szert az automaták kifosztásához szükséges informatikai ismeretekre, a bíróság 32 havi börtönbüntetésre ítélte.