A milliárdos alapítványa informatikai eszközökkel korszerűsítteti a romániai könyvtárakat, könyvdigitalizálásról egyelőre nincs szó.

Bill Gates feleségével, Melindával közösen irányított alapítványa informatikai rendszerekkel kívánja ellátni a romániai közkönyvtárakat. "Már háromszor találkoztunk az alapítvány képviselőivel, átadtuk könyvtárhálózatunk térképét, hogy elkészítsék a kivitelezhetőségi tanulmányt" - közölte a bukaresti kulturális minisztérium.

"Könyvtárhálózatunk informatikai fejlesztéséről van szó, nem a művek tartalmának digitalizálásáról" - tette hozzá Liviu Dediu, a kelet-romániai Galati megye könyvtárának igazgató-helyettese. Bill és Melinda Gates alapítványának romániai vállalkozása a Global Libraries Initiative projekt része. A vállalkozás a Microsoftot megalapító amerikai milliárdos szívügye.

A cél az, hogy összetett informatikai hálózat kösse össze egy adott ország könyvtárait. A programnak köszönhetően már Mexikóban, Chilében, Lettországban és Litvániában fejlesztették fel a könyvtárak informatikai hálózatát. A Microsoft és a Google két év óta versenyez a világ leghíresebb könyvtárállományainak digitalizálásáért.