Ma reggel az Erste Bank ügyfeleinek címzett e-maileket küldtek szét ismeretlenek: ebben - akárcsak az elmúlt napok során más bankok ügyfeleinek szóló levelekben - számlaellenőrzésre szólították fel a címzetteket. Ez azonban éppúgy átverés, mint a korábbi hasonló tartalmú levelek.

Ma az Erste Bank, tegnap a Raiffeissen Bank, előtte a Budapest Bank, a Szigetvári Takarékszövetkezet, majd még előbb szintén a Raiffeisen Bank ügyfelei kaptak csalóktól származó e-mailt, melyben számlájuk egyenlegének ellenőrzésére szólít fel a bank. Ilyesmit azonban ténylegesen egyik pénzintézet sem kért, az a honlap, amire a levélben található linkre kattintva az olvasó eljut, nem a banké (bár kisértetiesen hasonlít rá). Aki ott megadja felhasználónevét és jelszavát, az mintha a saját bankszámlájához adna hozzáférést vadidegeneknek.

A levél ráadásul az átlagpolgár számára ijesztő szavakat használ: "pénzmosással, hitelkártya csalással, terrorizmussal kapcsolatban" kellett számlákat zárolni, és aarra hív fel, hogy az ügyfél nézze meg az egyenlegét. Míg a felhasználó - például az utolsó levélben - a http://www.erstebank.hu/verification oldal címét látja, a linket a levél feladói átalakították a http://erste-hungary.com/ -ra. Az ott található oldal azonban egy szaúdi e-mail címet feltüntető személyé, nem az Erste Banké. Ha valaki ott megadja felhasználónevét és jelszavát, az adatok illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Az elmúlt napokban a bankok sms-ben és telefonon próbálták figyelmeztetni ügyfeleiket, eddig alighanem sikerrel, mert nem érkeztek híradások károkozásról. Az azonban nem zárható ki, hogy lassan valamennyi hazai pénzintézet nevében hasonló levelekkel árasztják el az ügyfeleket. A Népszabadság információi szerint már nem csak a Nemzeti Nyomozó Iroda, de három titkosszolgálat is nyomoz az ügyben.