Sokórányi játék árán összemértük az idei karácsony két legmenőbb ajándékát, a Nintendo Wii-t és az Xbox 360-at: segítünk a választásban, kinek melyik gép lehet az ideális.

Két új konzol jelent meg idén a karácsonyi szezonra Magyarországon: a Microsoft Xbox 360 és a Nintendo Wii. Igaz, ezek közül csak az utóbbi igazi újdonság, hiszen Xboxot már eddig is lehetett kapni, ennek "csak" hivatalos forgalmazása és ezzel együtt reklámkampánya indult el most. Így annak, aki most készül ilyesfajta masinát vásárolni, ez a két modell jelenti a legkézenfekvőbb választást.

A Sony most kimarad

A "konzolháború" harmadik szereplője, a Playstation 3 ugyanis csak valamikor tavasszal érkezik meg hozzánk, így egyelőre csak a korábbi változatot, a tudását tekintve mára jócskán kiöregedett 2-est lehet megvásárolni, s egészen jól tartja az árát - 40 ezer forint körüli összegért lehet megvenni. A régivel már, az újjal még nem érdemes foglalkozni, úgy döntöttünk tehát, megnézzük, mit tud a két újdonság.

A két gép a felhasználás célját tekintve sokban hasonlít egymáshoz: mindkettő arra való, hogy az ember otthon rákösse a televíziókészülékre és játsszon vele. Abban a tekintetben azonban már jelentősen eltérnek egymástól, hogy ezt hogyan valósítják meg, milyen élményt nyújtanak, és nem utolsósorban technikai paramétereik is jócskán különböznek egymástól.

Mindkét játékkonzolt alaposan kipróbáltuk, részletes tapasztalatainkat az alábbi két linkre kattintva olvashatja el, a lényeget pedig a lenti táblázatban foglaltuk össze.

>> Bővebben az Xbox 360-ról     >> Tesztünk a Nintendo Wii-ről

Xbox 360

Nintendo Wii

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Koncepció

A Microsoft egy profi, új generációs játékgépnek szánta az Xbox 360-at, amelybe a legújabb technológiát építették.

A hangsúly így a technikai tudáson és a teljesítményen van, még azon az áron is, hogy a gyártónak többe kerül a gép, mint amennyiért azt értékesítik. A gép inkább a gyakorlott, hardcore játékosokat célozza meg, akiknek a látványvilág és a gép tudása számít.

A Microsoft konzolja így a profi játékosok érdeklődésére tarthat számot leginkább.

A Nintendo konzoljának beharangozásakor a cég egyértelművé tette: nem teljesítményben, hanem játékélményben akarnak versenyezni riválisaikkal. 

A drága hardver helyett a cég ötletes újításokat vetett be, hogy olyan gépet készítsen, amivel bárki, akár a nagyi is szívesen játszik.

A Wii elsősorban kezdő játékosok, konzoloktól idegenkedők számára jó választás, mert könnyű használni.

Ár és elérhetőség

Idén novembertől jár magyar garancia az itthon vásárolt Xbox 360-okra, ekkortól kapható ugyanis hivatalosan a gép Magyarországon, az árukészletben nincs hiány.

A kiegészítők nélküli Xbox 360 alapcsomag 90 ezer, a vezeték nélküli kontrollerrel és merevlemezzel ellátott változat pedig 120 ezer forint körüli áron kapható, egy játék 10-17 ezer forintba kerül, extra irányítót 8-14 ezerért lehet beszerezni.

December 8-án debütált a Wii, igaz, idén csak mintegy ezer konzol jutott el hazánkba, így már csak szerencsések tudják beszerezni az utolsó darabokat.

A Nintendo Wii a kétrészes, nuncsakuszerű vezeték nélküli kontrollerrel és egy sportjátékkal 70 ezer forint körüli áron kapható. A perifériák elég drágák hozzá: egy extra kontroller 13 ezer, egy plusz nuncsaku 6 ezer forintot kóstál, a játékok ára 9-17 ezer forint.

Játékok

Az Xbox 360-hoz már több mint egy éve lehet játékokat kapni, igaz, az első magyar nyelvű szoftver csak most érkezik hozzá.

Az új modell az első Xboxhoz kiadott programok közül is sokat futtat, bár nem minddel kompatibilis.

Főként akció, autó és sport témájú játékokat árulnak hozza, mert ezek a legnépszerűbbek.

A Nintendo premierjével egy időben 16 játék kerül hozzá a boltokba (a hazai üzletekbe még ezek sem mind jutottak el), magyarított szoftverekre azonban egyelőre nincs kilátás.

A gép az elődjéhez, a GameCube-hoz kiadott lemezeket is kezeli, és annak kontrollerei is csatlakoztathatók hozzá, viszont a használathoz szükség van egy GC-s memóriakártyára is.
Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Teljesítmény

A konzol tervezése során a teljesítmény komoly hangsúlyt kapott. A gépben ezért olyan erős hardver van, mint egy korszerű számítógépben: az IBM 3 magos, egyenként 3,2 gigahertzes Power PC processzora működteti egy 500 megahertzes ATI grafikus chippel és fél gigabájt memóriával megtámogatva.

Nem csoda, hogy játék közben jó hangosan dolgoznak a hűtőventilátorok. A gépet akár hatcsatornás Dolby Digital házimozi rendszerre is lehet csatlakoztatni - a nagy hangerő legalább elnyomja a zúgást.

Az Xbox 360 támogatja a HD-tévéket, teljes kapacitását csak ilyen készüléken lehet élvezni. A legnagyobb lehetséges felbontása 1920x1080 képpont (1080p), bár ezt nem minden játék használja ki.  

A Wii belsejébe a takarékosság jegyében nem egy erőgépet zsúfoltak: a gép egymagos processzora mindössze 729 megahertzes, az ugyancsak ATI gyártmányú  grafikus chip pedig feleolyan erős sincs, mint az Xbox 360-é. A gépben összen 88 megabájt memória van, belső tárkapacitása fél gigabájtos, amit SD-kártyával lehet bővíteni.

A Nintendo-tulajoknak a teljes játékélmény kedvéért még nem kell új tévébe beruházniuk: a legjobb felbontás 720x480 pixel (480p), így HD-tévén nem túl szépek a Wii-játékok. A  Wii sztereó hangkimenettel rendelkezik, legfeljebb virtuális térhangzást képes megszólaltatni, viszont legalább csendben működik.

 

Külcsín, dizájn

 Az Xbox 360 egy modern, letisztult külsejű, íves kialakítású készülék. Jóval szebb, ízlésesebb darab, mint elődje, és kialakítása is azt sugallja: jó minőségű anyagok vannak benne, és elég vaskos is. 

A gép doboza fehér, ezüstös és élénkzöld díszítéssel, összességében elegáns és modern benyomást kelt.

A Microsoft játékgépe 3 és fél kilót nyom a mérlegen.

A Wii egy egyszerű, kis fehér doboz, amely leginkább egy számítógépes CD- vagy DVD-meghajtóra hasonlít. A konzolt csupán a lemezmeghajtó nyílásának kékes megvilágítása és az álló elhelyezést lehetővé tévő ezüstszürke műanyag talp díszíti.

A Wii így igazi minimalista modell, bár várhatóan több színben is megjelenik majd (a burkolatot átformáló címkéket már árulnak hozzá). A gép két kilónál is könnyebb.

Irányítás

Az Xboxnak a konzolokon megszokott hagyományos, nyomógombos vezérlője van, tervezői viszont egyedi, tömzsi, de áramvonalas formát adtak neki.

Az irányítóból van belőle vezetékes és vezeték nélküli változat is, a lényeg azonban változatlan: nyomkodni kell rajta a gombokat, és leginkább a fotelben, kanapén ülve használható.


 

A Wii irányítása teljesen újszerű, mivel a készülék a térben leírt mozdulatokat viszi át a képernyőre. A kontroller két darabból áll: egy távkapcsolószerű hosszúkás vezérlőből és egy nuncsakuszerű kiegészítő darabból.

A kontroller két darabját kábel köti ugyan össze egymással, ám a géphez vezeték nélkül csatlakoznak. A gyártó a későbbiekben további kiegészítőket ígér a kontrollerhez, amellyel egyes célfeladatokra lehet majd azt átalakítani (például puskává).

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Online szolgáltatások

A Microsoft konzoljához profi online szolgáltatást kínál, bár ezt Magyarországról egyelőre csak a netről levadászott kamu címekkel lehet regisztrálni, hivatalosan még nem érhető el az Xbox Live.  Az internetes szolgáltatás használatához a PC-hez vagy routerhez kell csatlakoztatni a konzolt Ethernet-kábellel.

A neten keresztüli multiplayer játékhoz éves Gold előfizetést kell vásárolni, melyhez játék közbeni csevegést biztosító headset is jár. Emellett a Live-ról videók és játékdemók is letölthetők, utóbbiak elég nagyok, 300-2000 megabájt nagyságúak.

A Wii egy külön adapter segítségével vagy wifin tud csatlakozni az internetre. Online közös játék várhatóan jövőre lesz, netes hírszolgáltatás, időjárás-jelentés és játékbolt, valamint letölthető Opera böngésző viszont még idén lesz - egyelőre ezek sem működnek, az online szoftverfrissítés viszont igen.

Bár a konzol az alkalmi játékosoknak készült, az igazi Nintendo-fanatikusoknak is tartogat meglepetést: a régebbi játékgépekre készült szoftvereket le lehet rá tölteni az internetről. Használatához boltokban fognak árusítani kódkuponokat.

Extrák

Az Xbox 360-ast akár a PC-hez is lehet csatlakoztatni, s hozzáférni a merevlemezen tárolt zenékhez, filmekhez. A konzol DVD-lejátszóként is használható, egyelőre azonban csak a hagyományos lemezen kiadott filmekkel boldogul.

Az újfajta, HD DVD szabványú, nagyfelbontású filmeket az X360-as egy külön kapható külső meghajtóval képes lejátszani. Ezt azonban egyelőre nem árulják itthon, mivel ilyen filmek sem kaphatók még a boltokban.

A DVD-ket nem játszó Nintendón fényképeket és a kamerával készült videofelvételeket lehet nézegetni: a képnéző és a diavetítés menüje szuper jól használható, a képszerkesztést azonban kár volt beépíteni.

A masinához wifin a hordozható Nintendo DS-t is csatlakoztatni lehet, bár az ehhez szükséges program még nem jelent meg.

 A gépen üzeneteket is hagyhatnak egymásnak a játékosok, az irányítókra pedig elmenthetik saját karakterük figuráját és eredményeit.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Végítélet

Az Xbox 360-ból nem érdemes az olcsóbbik csomagot választani, utólag felbővíteni ugyanis többe kerül.

Rendkívül zavaróak a gép visító ventilátorai, de az online játéktér jelentősen javítja az összképet - remélhetőleg itthonról is használni lehet majd, magyar nyelvű felülettel.


Ha önnek fontos a tökéletes grafika, és van 120 ezer forintja, vegyen Xbox 360-at!

Olyan, mint a karaoke: társaságban az igazi. A Wiihez mindenképp kell venni egy extra kontrollert, s a bulizás megoldott - a kontrollert bárki szívesen kézbe veszi, az izomláz garantált.

A masina gyengéje az egyelőre gyér szoftverkínálat és az egyszerű grafika, viszont egy egész társaságot is elszórakoztat.
Ha önnek csak 70 ezer forintja van, és nem játékőrült, vegyen Nintendo Wiit!