Szeret ön fraggelni vagy kombózni multiplayerben? Nem akar a nappali közepén ugrálni, inkább fotelből játszana? Ha igen, Önnek az Xbox 360 a jó választás. A Microsoft konzolja már egy éve a piacon van, igaz, hivatalosan csak nemrég kezdte árulni a cég idehaza.

A konzol nem olcsó, viszont riválisaival ellentétben különösebb nehézség nélkül be lehet szerezni, s elég sok játék kapható hozzá. Miután hetekig nyúztuk, alaposan megbizonyosodtunk róla, az Xbox 360-at a Nintendo Wii-vel ellentétben nem kezdő játékosoknak szánják.

Jöhet egy új tévé!

Az új Xbox inkább azoknak való, akik nem technológiai analfabéták, rutinosan mozognak a számítógépek és a videojátékok világában. Ők nem fognak elveszni a masina méretes menürendszerében, s talán az sem fogja zavarni őket, hogy a masina ventilátorai hangosan süvítenek játék alatt - az izmos processzort és grafikus gyorsitót bizony hűteni kell.

Próbáink során egyetlen  megoldást találtunk a zavaró búgás eltüntetésére: felcsavartuk a hangerőt. A játék a Nintendóval ellentétben ezzel a konzollal inkább jó minőségű HD-tévén ideális, s a legnagyobb élményt akkor biztosítja, ha egy 5.1-es hangrendszert is rákötnek (a gépnek optikai kimenete van). 1080i felbontás mellett már elég pofásan festenek a játékok, a teljes HD-felbontást (1080p) azonban csak néhányuk támogatja - ez mondjuk nem akkora tragédia, vélhetően kevés háztartásban található ilyen méregdrága tévé.

Online játék netes telefonnal

A drágábbik Xbox-csomaghoz egy hónapos Live Gold előfizetés jár - ez azt jelenti, hogy a felhasználó nem csak üzeneteket válthat másokkal, valamint előzetes videókat és demókat tölthet le a Microsofttól, hanem konkrétan összemérheti tudását másokkal a multiplayer módot támogató szoftverekkel.

Forrás: [origo]
Óriási táp jár az Xbox 360-hoz

Nos,  tesztjeink szerint az online játéklehetőség adja az Xbox 360 sava-borsát, a Live felületet nagyon klasszul kivitelezték, néhány kattintással az unalmas komputer helyett nem csak az ismerősökkel, hanem a világ különböző tájain lévő játékosokkal lehet versenyezni. Az időeltolódásnak és a sokmilliós felhasználói tábornak köszönhetően éjjel-nappal akad játékostárs, legyen szó autóversenyről vagy mondjuk lövöldözős játékról.

Extra szolgáltatásként az előfizetéshez egy monó hangszórós headset is jár, ezzel a játék közben a többiekkel kommunikálhat a játékos a Skype-on megismert módon. Sajnos magyar lakcímmel egyelőre nem lehet regisztrálni a Live-ra, tesztünkhöz - sok más hazai tulajdonoshoz hasonlóan - a Google-ról vadásztuk le egy brit postahivatal pontos címét. Várhatóan valamikor jövőre hivatalosan is elindul az online játékszolgáltatás magyar verziója - ez azért is sürgős, mert egyes sajtóhírek szerint a Microsoft hamarosan ki fogja szűrni a kamucímes regisztrációkat.

Dögös játékok megszokott sémára

Az Xboxszal jó pár játékot és demót kipróbáltunk, az összbenyomás az volt: a 360-ra kiadott játékok közt elég nehéz unikumot találni, viszont a grafika általában szakít, így aki rajong az akció-, sport- és autóversenyzős játékok iránt, biztosan megtalálja a számítását vele.

Forrás: [origo]
Test Drive Unlimited

Egyik kedvencünk a Test Drive Unlimited volt, amely a MMORPG-k (nagyon sok játékost tömörítő online szerepjáték) autós rokona. A játékban Hawaii útjainak 1000 mérföldjét lehet bejárni Lamborghinikkel, Jaguarokkal és más drága járművekkel, s bármikor ki lehet hívni egy másik felhasználót egy versenyre: a győzelmekből befolyt pénzeket jobb alkatrészekre, verdákra lehet költeni. A szimulátor nagyon pazar grafikával rendelkezik, a táj és a autók külseje mellett még a műszerfal is döbbenetesen részletesen kidolgozott.

Forrás: [origo]
Gears of War

Ugyancsak leteszteltük a sokak által az idei év egjobb játékának tartott, a Gears of War című, meglehetősen véres, ám roppant izgalmas lövöldözős játékot. A programban csúf idegen lényeket kell marcona főhősönkkel cafatokra lőni, fedezékül használva minden egyes tereptárgyat a romoktól kezdve a ládákig.   >> Bővebben a játékról.

Forrás: [origo]
Dead or Alive 4

Milyen a legújabb Xbox 360-as verekedős játék? A Dead or Alive 4 egyik fő ismérve, hogy ringó mellű harcoslányokkal pakolták tele, emellett kissé felül vannak benne reprezentálva a nindzsák. Ettől eltekintve pergő játék, viszont az interneten csak sok gyakorlás után érdemes harcba indulni vele, a japán tinédzserek ugyanis tesztelőnket is mindig tönkreverték. >> Bővebben a játékról.

Forrás: [origo]
Saint's Row

Ha nyugodt környéken lakik, ám belekóstolna a gettóélet mindennapjaiba, a Saint's Row lehet a jó választás. A Grand Theft Auto nyomdokain haladó játékban egymással küzdő bandák, prostituáltak és drogdealerek közt kell az élre kapaszkodni, s persze szinte folyamatosan menekülni a rend őrei elől. >> Bővebben a játékról.

Forrás: [origo]
Viva Pinata

Úgy véli, kissé túl sok az erőszakos játék az Xbox 360-ra? Szerencsére gyerekeknek készült program is kapható hozzá: a Viva Pinata az első magyar szinkronos játékprogram a gépre. Az aranyos játékban tarka állatok (pinaták) szerepelnek, a szexet násztánc helyettesíti, fizetni pedig csokiérmékkel lehet. Szerintünk egy hároméves gyerkőc még nem boldogul el vele, egy hatéves viszont már igen. >> Bővebben a játékról.

Szigorúan hardcore gamereknek

Nagyjából két hétig nyúztunk egy Xbox 360-at egy 20 colos HD-tévén, 5.1-es házimozi hangrendszerrel. A legidegesítőbbnek a gép hangos működését találtuk, még a fejhallgatón is áthallatszott a ventilátorok búgása, ami még a legrégibb szerkesztőségi PC-nkénél is zajosabb. A Microsoft konzoljának legnagyobb extrája a jól kivitelezett - igaz, fizetős - online játékszolgáltatás: itt a netre kapcsolódó haverokkal és külföldi játékosokkal is bárki megmérkőzhet, miközben akár csevegni is lehet a headseten.

Rendkívül hasznos szolgáltatás, hogy letölthető demók is elérhetők a Live-on, hasonló játékkipróbálási lehetőség korábban konzolokon nem volt elterjedt.