Nagy keletje van mostanában azoknak az ún. sandbox-játékoknak, amelyekben a játékos - független attól, hogy van-e valami végrehajtandó feladata, vagy sem - szabadon járhat-kelhet a játéktérben. Ilyen maffiajáték az Xbox 360-ra megjelent, Saint's Row is.

A kritikusok a 18 éven felülieknek szánt programot Grand Theft Auto: San Andreas legnagyobb riválisaként kezelik érthető okokból, hiszen a városi bandaháborúk hőseire koncentrál mindkét program. A Detroit és Chicago utcáit, hangulatát keverő képzeletbeli város, Stilwater adja a helyszínt és a lehetőségeket a ranglétrán való felkapaszkodásra, amelyhez az utcalányoktól a neppereken keresztül a vállról indítható rakéták egyaránt bevethetők.

A kaland kezdetekor kialakítható, hogy miként nézzen ki hősünk, testsúlyától és magasságától kezdve bőrszínéig, hajának hosszáig, frizurájáig, szemei közti távolságáig, orrának formájáig rengeteg minden megadható. A kezdő animációból kiderül, hogy egy utcai verekedés közepéből ment ki Julius, a 3rd Street Saints banda főnöke (ők a lilák) és aztán ő is adja ki majd a feladatokat, hogy miként pusztítsuk el a többi bandát, a fegyver- és drogcsempész Los Carnalest (a pirosak), a lányokkal és zenékkel foglalkozó Vice Kingset (a sárgák) és az autókban utazó West Side Rollerzt (a kékek).

Forrás: [origo]

Karakterünk képes az utcán sétálni, futni, mászni, ugrani, úszni, fegyvereket használni, valamint autókat megállítani és azok sofőrét kikapni a volán mögül. Ezeket minden játékos legalább egyszer ki fogja próbálni vagy kíváncsiságában vagy unalmában. Ezek mellett részt lehet venni utcai versenyzésben, lányfuttatásban, rablásban, drogüzletekben, emberrablásban és még biztosítási csalásban is - a játékos ezek során a saját magán szándékosan ejtett sebekért kap pénzt. A küldetéseket teljesítve extra tartalmakat és lehetőségeket lehet elnyerni, de ha csak egy hétig striciket van kedvünk verni és a lányaikat elrabolni, a Saint's Row-ban lehetőség van erre is.

Külsőnk tükrözi azt is, hogy hol tartunk a játékban, a küldetések során ugyanis öltözködési bónuszokat lehet elnyerni, ékszereket, tetoválásokat, különleges ruhákat, stb. "Spanok", azaz bandatársak is felbérelhetők, hogy segítsenek a túlélésben, minél több dolog kötődik a nevünkhöz, annál többen csatlakoznak a bandához. Időnként új telefonszámok jutnak a birtokunkba, amelyekkel egyes gengsztereket lehet segítségül hívni. Értelemszerűen minél több utcai balhé adódik, annál jobban keresnek majd a rendőrök, nyílt tűzharcban kivégezni egy rendőrautó tartalmát csak akkor lehet jó ötlet, ha folyamatosan menekülni akarunk társaiktól. Az ő és az ellenséges bandák figyelme és dühe lelohasztható, csak egy "Forgive and Forget" boltba kell behajtanunk és fizetnünk egy kisebb összeget, onnantól kezdve boldog tabula rasa vesz körbe.

Forrás: [origo]

A harapós-recsegős hip-hop zenékkel megtöltött soundtrack (Xzibit, Ghostface, Fall Out Boy, Method Man, De La Soul) tökéletes hangulatot ad, a hallgatható rádióadók azonban elektronikát, metált és reggae-t is sugároznak. Aki rengeteg időt akar eltölteni egy városban és szabadon akar élni benne, kóstoljon bele a Saint's Row-ba, nem fogja megbánni.