Első fokon 10 hónap szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy többszörösen visszaeső magyar szoftverkalózt, aki üzletszerűen foglalkozott lopott szoftverek árusításával.

A szerzői jogi törvény megsértéséért a Budapest XVIII - XIX. kerületi bíróság elsőfokon 10 hónap börtönnel és 2 év közügyektől történő eltiltással sújtott egy különösen visszaeső magánszemélyt. Az ítélet indoklása szerint a vádlott 29 rendben, üzletszerűen sértette meg a szerzői jogi törvényt. A  vádlott a bíróság döntése értelmében feltételes szabadlábra sem bocsátható.

Az üzleti szoftverek fejlesztőit képviselő Business Software Alliance (BSA) közleménye szerint az ilyen típusú törvényszegést akár 8 évig terjedő börtönbüntetéssel is lehet szankcionálni. A szervezet a rendőrséggel közösen a közelmúltban számítástechnikai boltokban hajtott végre ellenőrzéseket. Ennek során számos üzlet  alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve "a gépen hagyott" szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket.

Hazánkban a vállalatoknál használt szoftverek közül csaknem minden második illegális, a lopott szoftverek aránya 42 százalék. A régióban Ausztriában található a legkevesebb kalózszoftver (26 százalék), míg a legtöbb alkalommal Oroszországban sértik meg a szerzői jogot: itt a programok 80 százaléka lopott.