Máris lopják az új Windowst

2006.12.12. 16:42

A hackerek kijátszották az új Windows másolásvédelmét, bár a lopott Vista csak némi trükközéssel használható, és nem is jó mindenre.

Kicsit több, mint egy héttel az új Windows céges változatának megjelenése után a hackerek máris kidolgoztak egy olyan trükköt, amelynek segítségével használatba lehet venni annak kalózmásolatait - adta hírül a BetaNews. Igaz, a módszernek vannak korlátai, egyrészt azért, mert a Vista Business és Enterprise változatai nem jók mindenre, másrészt azért, mert az online eredetiség-ellenőrzésen könnyen megbukhat a lopott példány.

Mintha lenne saját céges szerver

A hackerek a vállalatok számára kidolgozott aktiválási módszert játszották ki. A Windows kalózmásolatainak használatát a szoftveraktiválás kötelezővé tételével igyekszik megakadályozni a Microsoft. A frissen feltelepített szoftvert az interneten vagy telefonvonalon keresztül 30 napon belül regisztrálni kell, különben csak korlátozott funkciókkal használható (a webböngésző például egy óra elteltével leáll).

A vállalatok számára viszont a szoftvercég lehetővé tette, hogy a - rendszerint nagy mennyiségben - megvásárolt Vistákat ne egyenként, közvetlenül a Microsoft weboldalán keresztül kelljen aktiválni, hanem egy saját szerveren keresztül. Ez az úgynevezett Key Management Service (KMS) szolgáltatás bizonyult a módszer gyenge pontjának: a hackerek ugyanis megtalálták a módját, hogy egy ilyen szervert bármely felhasználó gépén emulálni tudjanak.

Az online ellenőrzés lebuktatja

A Vista Enterprise és Business változatának aktiválásához egy KMS-szerver lemezképét terjesztik az internetes fájlcserélőkön, amelyet egy speciális (VMWare) szoftver segítségével lehet használatba venni. A számítógépen virtualizált szerveren egy Visual Basic script segítségével lehet szoftverkulcsot adni a kalózmásolatnak. A módszer hátulütője, hogy az aktiválást 180 naponként ismét el kell végezni, ráadásul a frissítések vagy kiegészítések sem tölthetők le az így használatba vett operációs rendszerhez.

Ilyesmihez ugyanis csak online eredetiség-ellenőrzés után lehet hozzájutni, a Microsoft központi szerverei viszont kiszúrják a kalózpéldányt és le tudják tiltani annak szoftverkulcsát. A céges Visták felhasználóinak az is kellemetlenséget okozhat, hogy a Business és Enterprise változatokhoz nem jár a DVD-író vagy a Media Center alkalmazás, és például a kémprogramok ellen védő Windows Defender sem használható eredetiség-ellenőrzés nélkül. A Microsoft a cég képviselőinek nyilatkozatai szerint a szoftverkulcsok online ellenőrzésének erősítése révén igyekszik elejét venni a lopott operációs rendszerek tömeges aktiválásának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK