A karácsonyfa zavarhatja a wifizést

2006.12.13. 14:18

Aki vezeték nélkül netezik, az jobb, ha körültekintően bánik az ünnepi dekorációval - figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

Akár negyedével csökkentheti a beltéri wifi-hálózat jelerősségét a karácsonyi dekoráció - derült ki az Airmagnet felméréséből az MSNBC beszámolója szerint. A vezeték nélküli hálózatokkal foglalkozó amerikai cég szakemberei az ünnepi szezonra való tekintettel végeztek rendhagyó méréseket.

A vezeték nélküli hálózatok működésében komoly változást okozhat a berendezés átalakítása, például egy-egy új berendezési tárgy, például egy vaspolc, vagy egy mikrohullámú sütő elhelyezése. Az ünnepek alatt pedig rendszerint egész sor új, igaz, csak ideiglenes berendezési tárgy bukkan fel a lakásokban, munkahelyeken a karácsonyfák, girlandok, égősorok és egyéb dekorációs elemek formájában.

Mivel a wifi rádióhullámokkal működik, elsősorban a fém alapanyagú, illetve elektromos díszítések zavarhatják meg működését, mivel elnyelik, szétszórják a jeleket, vagy interferálnak velük. Ezek pedig legkoncentráltabban egy karácsonyfán vannak jelen, ezért azt érdemes úgy elhelyezni, hogy semmiképp ne kerüljön a jeladó és a számítógép közé.

A cégek számára pedig azt ajánlja az Airmagnet, hogy ha kidekorálják az irodát az ünnepekre, akkor a díszek elhelyezése során folyamatosan használjanak wifi-diagnosztikai eszközöket, és ezek segítségével sakkozzák ki a megfelelő elrendezést. Ellenkező esetben a dolgozóknak sok kellemetlenséget okozhat a gyenge jelerősség miatt szakadozó, vagy lassú internet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK