A Skype internettelefon alkotói ingyenesen használható, online tévészolgáltatás útra indításán dolgoznak. A Venice nevű projekt eredményét a jövő évben vehetik majd használatba az internetezők.

A Financial Times értesülései szerint az internetes tévészolgáltatás fejlesztése már a végső szakaszába érkezett, hatezer felhasználóval végzik tesztelését. A lap arról számolt be, hogy a szolgáltatás teljes képernyős üzemmódban is alkalmas jó minőségű  mozgóképes anyagok közvetítésére. A hírek szerint az ingyenes szolgáltatás személyre szabott csomagokat kínál majd, s az épp nézett műsorokról a felhasználók a Skype-hoz hasonló módon  cseveghetnek is majd ismerőseikkel.

Ingyenes lesz az új nettévé

A dán Janus Friis és svéd társa, Niklas Zennstrom néhány éve a Kazaa nevű fájlcserélő szolgáltatást alkotta meg, ennek eladását követően a legismertebb online telefonszolgáltatást, a Skype-ot hozták létre. Ez utóbbit tavaly értékesítették az eBay-nek, s az így befolyt tőke egy részét pedig az új, ingyenes tévészolgáltatás kifejlesztésébe fektették. A vállalkozás jövedelme abból ered majd, hogy a kínálatába felvett és világszerte sugárzott csatornák reklámbevételeiből részesedést kap. Ennek mértéke attól függ, hogy az adott reklámidőt a tartalomtulajdonos, vagy a Venice Project saját értékesítési osztálya adja-e el, áll a hétfői Financial Timesban.

A Venice kódnevű szolgáltatás előnye, hogy a rajta bonyolódó adatforgalom java nem központi szervereken keresztül zajlik, amelyek kapacitása véges, hanem a felhasználók winchester- és sávszélesség-kapacitását használja ki. A fájcserélő szoftverekkel a nagy méretű fájlok - például filmek - kis csomagokra bontva utaznak, a központi szerver csak a csomagok útját koordinálja, hogy mindenkihez eljussanak a hiányzó darabok.

Nem videomegosztó, tévé lesz

Egy dán lapnak adott októberi interjúban Friis még úgy nyilatkozott, hogy a Venice egy-két hónapon belül megjelenik, a Financial Timesnak azonban nem mondott konkrét időpontot. Friis a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Venice Project a YouTube-tól és egyéb videocserélő online szolgáltatásoktól eltérően hagyományos tévéállomások program szerinti profi műsorait kínálja, teljes képernyős változatban.

[origo]-MTI