Kanadai gyilkost keresnek a Youtube-on

2006.12.20. 10:20

A YouTube internetes videómegosztó portálra tette fel a kanadai rendőrség azt a videofelvételt, amely egy gyilkosság lehetséges szereplőit örökítette meg: a világháló ilyen használata először fordult elő és aggodalmat is keltett az internetezők közt.

Az Ontario kanadai államban lévő Hamilton rendőrségének felvételén egy bárba érkező vendégek láthatók: a helyszínen hiphop-bemutatót tartottak, amelyen két banda összecsapott és két fiatalt megkéseltek: egyikük belehalt a sérüléseibe. Magát a gyilkosságot nem, de a vendégek érkezését rögzítette a bár biztonsági kamerája. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy az internetezőktől segítséget várnak a bár vendégeinek azonosításához.

Hozzáfűzte: korábban csak a saját honlapjukon voltak láthatók az ilyesfajta felvételek, de ott kevesen kattintottak rájuk. A YouTube portált viszont reményeik szerint többen fogják felkeresni a húsz év körüli korosztályához tartozó fiatalok közül. A nyomozók reménye nem volt hiába való. A Kaliforniában alig 18 hónapja létrehozott portálra naponta százmillióan látogatnak el (ez felkeltette a Google érdeklődését, amely ősszel 1,65 milliárd dollárért megvette a YouTube-ot). A hamiltoni rendőrség videóját már több millió ember látta - egyesek üdvözölték az új nyomozási módszert, mások viszont az internet szabad terének megsértését látják ebben. A vita még tart - viszont a nyomozás is, mert eddig a YouTube-on sem ismert rá senki a hamiltoni gyilkosra.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK