Magyar strómanok egy internetes átverésben

2006.12.20. 8:37

Több tucat külföldit csaptak be internetes autóhirdetésekkel, a vásárlók által, a gépkocsikért befizetett összegek magyar bankszámlákra érkeztek - értesült az MTI a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályvezetőjétől.

Csalás és más bűncselekmények miatt négy magyar állampolgár és ismeretlen társuk ellen indult nyomozás - mondta Papp Csaba. Két magyar, akik a gyanú szerint a számlákat nyitották, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A főosztályvezető elmondta: a gyanúsítottak és  ismeretlen bűntársuk egy internetes kereskedelmi és árverési oldalon keresztül ajánlottak autókat megvételre. Amerikai, brit, görög és cseh állampolgárokat csaptak be így.

Elektronikus levélben arra kérték az érdeklődőket, hogy ne a szabványosított módon fizessenek, hanem az összeget az általuk meghatározott bankszámlákra fizessék ki. Az elkövetők három magyarországi pénzintézetnél nyitottak számlákat, s az oda érkező összegeket készpénzben felvették. A rendőrség adatai szerint harmincöt személytől összesen 9000 eurót, 119 317 angol fontot, 87 082 amerikai dollárt és több mint egymillió forintot csaltak ki ilyen módszerrel.

A nyomozók a külföldi sértetteket próbálják azonosítani, a nyomozás az Interpol bevonásával zajlik. Keresik a vélhetőn külföldi ötletgazdát is. Papp Csaba elmondta: az elmúlt fél évben tíz hasonló ügyben rendelt el nyomozást az NNI Gazdaságvédelmi Főosztálya, valamennyi esetben internetes csalásra gyanút adó bűncselekmény miatt indítottak vizsgálatot. Hozzátette: egyértelműen kijelenthető, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények száma növekszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK